3 dolog, amit nem tudott a barnulásról

Az aranybarna bőrszín még mindig nem ment ki a divatból, pedig egyre több helyről hallani, hogy a túlzott napozás nem tesz jót a bőrnek. A tévhitek és féligazságok között nem könnyű eligazodni, ezért most 3 olyan dolgot is górcső alá veszünk, ami kapcsán zavar van az erőben.


1. A barnulás a bőr védelmi reakciója

A barna bőr az egészséges, szép bőrrel egyenértékű sokak számára, de a valóság azt mutatja, hogy ez a bőr számára egyáltalán nem természetes állapot. A sötétülő bőrszín egyfajta védekező reakció a szervezet részéről, amivel a nagy dózisú napsugárzás ellen próbálja meg védeni magát.

2. A fényvédők mellett nem lehet barnulni

Sokan azért tiltakoznak a fényvédők gyakori használata mellett, mert az teljesen blokkolja a napsugárzás hatását, így azok pozitívumai sem tudnak érvényesülni. Ez azonban nem igaz, mert még a legkiválóbb kémiai és fizikai fényvédők sem szűrik ki a sugárzás 100%-át, így a szervezet továbbra is képes a D-vitamin előállítására.

3. A megszakításokkal történő napozás nem káros

Ez egy olyan tévhit, ami makacsul tartja magát, holott nem igaz, hogy ha időnként az árnyékba húzodunk a napsugarak elől, akkor megóvtuk a bőrünket. Az UV-sugarak hatása ugyanis összeadódik, így a káros hatás sok rövid idejű napozás során is kialakul.