4 módszer az ünnepek alatti depresszió elűzésére

Az év végi ünnepi időszak a bulikról, partikról és családi összejövetelekről szól, de a média által sugallt kép ritkán felel meg a valóságnak. Ilyenkor gyakran érezzük rosszul magunkat és felütheti fejét az ünnepi depresszió, ami meghatározza az új év kezdetét is. Lépjen ki ebből az ördögi körből. Hogyan?


Reális elvárások!

A csalódások nagy része a nem reális elvárások miatt súlyt le ránk. Van egy elképzelésünk a dolgok alakulásáról, amelynek mások a legritkább esetben felelnek meg, és ha ezt nem tudjuk elfogadni, akkor borítékolható kiábrándulás. Amikor programot szervezünk próbáljunk meg valódi kompromisszumot kötni és figyelembe venni mások igényeit vagy legalább ne rójuk fel nekik, ha azok eltérnek a miénktől. Ne keseredjünk el, hanem keressük az alternatívákat és akár vágjunk bele egyedül is az áhított programba.

Én idő!

Az én idő amúgy is kiemelten fontos, különösen az ünnepek alatt, ahol rengeteg ingert, benyomást kell feldolgozni, így ne sajnálja az időt egy kis egyedüllétre. Ez nem egyenlő a magánnyal, csináljon az ön számára szórakoztató és kikapcsoló dolgokat. Nézze meg a vágyott filmet a moziban, kényeztesse magát egy day spa-ban vagy csak kapcsolja be otthon a szaunát és merüljön el a melegben, és a gondolataiban.

Kérjen segítséget!

Ha úgy érzi az érzi, hogy már kevés az egyedül töltött minőségi idő, akkor mindenképpen forduljon a támogató rendszeréhez. Ez lehet egy legjobb barát és családtag, akivel mindig komfortosan érzi magát vagy forduljon professzionális szakemberhez segítségért, hogy ne temesse maga alá az ünnepi forgatag.

Adjon mozgásteret magának!

Sokan ott követik el a hibát az ünnepek alatt, hogy megpróbálnak mindenki elvárásának megfelelni, még akkor is, ha az csak egy társadalmi szokás vagy kötelezettség. Ha nincs ideje adventi koszorút készíteni/venni, nem erőszakolja ki a napirendjéből és pláne ne érezze magát rosszul, amiatt, ha mégsem sikerül. Adjon magának esélyt, hogy idejéhez mérten vegye ki a részét az ünnepből és inkább az örömteli, lélekemelő és lelkesítő dolgokra koncentráljon.