Profilom 2018. január 21. Vasárnap - Ágnes

3 tészta, ami jobb mint a tészta


A hagyományos fehér lisztből készült tészták fogyasztását egyre nagyobb ellenállás övezi, ezzel párhuzamosan pedig növekszik az alternatív megoldások száma. Tészta pótlására használhatunk számtalan zöldséget, de már a tészták alapanyagi között is váltogathatunk.

Fekete bab tészta

Amikor a gabonaféléktől eltérő tésztaalapanyagokra vadászol, érdemes kelet felé fordítanod a tekinteted. A fekete bab tészta is innen származik, jellemzően a japán, koreai konyha eleme. Elkészítése és állaga is a búzából készült tésztákat idézik, de színe már komorabb húrokat penget. A tészta teljesen fekete, és az íze is különleges alapanyagának köszönhetően, de a tejszínes és a tejfölös feltétekkel kifejezetten harmonikus ízhatás érhető el. A tápanyagban, fehérjében és rostokban gazdag tészta egy adagja a napi vasszükséglet egyharmadát is fedezi.

Édesburgonya tészta

Paleo diétához és az egészséges táplálkozás híveinek is ajánlott az édesburgonya tészta, ami a rizstésztához hasonlít leginkább megjelenésében és ízében is. A kissé vastagabb, szürkés árnyalatú tészta egyetlen alkotóeleme (a vízen kívül) a burgonyakeményítő, amitől egy kissé rágós, de nagyon tápláló lesz a végeredmény. Felhasználása nagyon széleskörű, elkészítése pedig ennél egyszerűbb már nem is lehetne. A rizstésztához hasonlóan csak le kell forrázni és már eheted is. Főként a koreai konyha használja, de levesbetétnek vagy sült zöldségekkel vegyítve is nagyon finom.

Rizstészta

A felsoroltak közül ez a legismertebb tésztaféle itthon is, már szinte minden nagyobb és közepes méretű bolt polcán megtalálható. Főzni nem kell, elég csak leforrázni a törékeny, üvegszerű szálakat, hogy elkészüljön. A búza helyett rizsből készül, Íze semleges, plusz ízesítés nélkül sok gasztronómiai élményt nem tartogat, de egészségesebb, mint a hagyományos tészta. Annak kiváltására azonban nem alkalmas, új típusú, keleties ételek kipróbálásához viszont ideális.

Írta: Peitli Csilla
További cikkek a szerzőtől
 Facebook