4 jel, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz

A megfelelő D-vitamin szint elengedhetetlen az egészséges test számára, hiszen ennek hiányában súlyos betegségek alakulhatnak ki. A szervezet azonban idejében figyelmeztet a bajra, csak ismerjük fel a jeleket. Íme, 4 tünet, aminél gyanakodni kell.CsontfájdalomA csontokban és izmokban jelentkező megmagyarázhatatlan fájdalom gyakran D-vitamin hiányra utal. Különösen télen fordul elő gyakran a reggeli időszakban izommerevség vagy akár ízületi fájdalom.Izzadt fejtetőBármilyen képtelenül is hangzik, az egyik legelső tünet, ami felléphet a vitamin hiányának következtében, az az izzadt fejtető. A veszélyeztetett csoportba tartózóknak kell főként odafigyelni erre a jelenségre, ami főként hideg időben szúrhat rögtön szemet.Gyakori fertőzésAz immunrendszer gyengesége és az állandó betegeskedés is utalhat a D-vitamin elégtelen szintjére. Ha nehezen lábalsz ki egy egyszerű náthából is, keresd fel az orvost, legalább a saját megnyugtatásod kedvéért. Állandó fáradtságA gyengeség vagy krónikus fáradtság is árulkodó előjel. És itt most nem egy húzósabb hét vagy egy éjszakába nyúló parti utáni kóválygós másnapról van szó, hanem az elegendő pihenés dacára makacsul fennálló fáradtságról.A D-vitamin hiány számtalan közvetett és közvetlen problémával jár (gyengülnek a csontok, növekszik a szív és a cukorbetegség kockázata), de a hiányt felismerni nem könnyű. A fentebb felsorolt tünetek egyáltalán nem jelentkeznek mindenkinél, előfordul, hogy teljesen tünetmentesen is fennállhat valakinél ez a kórkép. Kimutatása viszont roppant egyszerű, erre egy vérvétel is tökéletesen alkalmas. De, aki figyel a D-vitamin előállításához szükséges előfeltételek betartására, annak nem kell félnie. Fontos például az olyan ételek fogyasztása, amelyek tartalmazzák az úgynevezett elő D-vitamint, és ezáltal segítik a szervezet munkáját. Ilyen például a lazac, a hering, a pisztráng, a tojás, a margarin és a tej. De legalább ennyire fontos a rendszeres napfürdőzés is, különösen sötét bőr, idős kor vagy terhesség esetében. Már napi 10 perces napozás is megoldást jelenthet a problémára.


A megfelelő D-vitamin szint elengedhetetlen az egészséges test számára, hiszen ennek hiányában súlyos betegségek alakulhatnak ki. A szervezet azonban idejében figyelmeztet a bajra, csak ismerjük fel a jeleket. Íme, 4 tünet, aminél gyanakodni kell.

Csontfájdalom

A csontokban és izmokban jelentkező megmagyarázhatatlan fájdalom gyakran D-vitamin hiányra utal. Különösen télen fordul elő gyakran a reggeli időszakban izommerevség vagy akár ízületi fájdalom.

Izzadt fejtető

Bármilyen képtelenül is hangzik, az egyik legelső tünet, ami felléphet a vitamin hiányának következtében, az az izzadt fejtető. A veszélyeztetett csoportba tartózóknak kell főként odafigyelni erre a jelenségre, ami főként hideg időben szúrhat rögtön szemet.

Gyakori fertőzés

Az immunrendszer gyengesége és az állandó betegeskedés is utalhat a D-vitamin elégtelen szintjére. Ha nehezen lábalsz ki egy egyszerű náthából is, keresd fel az orvost, legalább a saját megnyugtatásod kedvéért.

Állandó fáradtság

A gyengeség vagy krónikus fáradtság is árulkodó előjel. És itt most nem egy húzósabb hét vagy egy éjszakába nyúló parti utáni kóválygós másnapról van szó, hanem az elegendő pihenés dacára makacsul fennálló fáradtságról.

A D-vitamin hiány számtalan közvetett és közvetlen problémával jár (gyengülnek a csontok, növekszik a szív és a cukorbetegség kockázata), de a hiányt felismerni nem könnyű. A fentebb felsorolt tünetek egyáltalán nem jelentkeznek mindenkinél, előfordul, hogy teljesen tünetmentesen is fennállhat valakinél ez a kórkép. Kimutatása viszont roppant egyszerű, erre egy vérvétel is tökéletesen alkalmas. De, aki figyel a D-vitamin előállításához szükséges előfeltételek betartására, annak nem kell félnie.

Fontos például az olyan ételek fogyasztása, amelyek tartalmazzák az úgynevezett elő D-vitamint, és ezáltal segítik a szervezet munkáját. Ilyen például a lazac, a hering, a pisztráng, a tojás, a margarin és a tej. De legalább ennyire fontos a rendszeres napfürdőzés is, különösen sötét bőr, idős kor vagy terhesség esetében. Már napi 10 perces napozás is megoldást jelenthet a problémára.

Címkék: