5 étel, ami durván felgyorsítja az öregedésed

Étrendünkben számos olyan élelmiszer és étel van, amelynek fogyasztásától nehezen tudunk megválni annak ellenére is, hogy nem túl egészségesek. Most öt olyan eledelt vettünk górcső alá, amelyek alaposan felgyorsítják az öregedés folyamatát. 


Étrendünkben számos olyan élelmiszer és étel van, amelynek fogyasztásától nehezen tudunk megválni annak ellenére is, hogy nem túl egészségesek. Most öt olyan eledelt vettünk górcső alá, amelyek alaposan felgyorsítják az öregedés folyamatát. 

Édességek

Felesleges különvenni és kiemelni az édességek valamelyik fajtáját, hiszen mind egészségtelen, ráadásul öregít is. Az édességekben található fruktóz ugyanis beindítja a glikáció folyamatát, amely nagyon erősen elősegíti az öregedést. A glikáció során a fruktóz a fehérjéhez kötődik, ezzel elősegítve a gyulladások kialakulását. A glikáció súlyos nyomokat hagy a szervezetben, például plakoknak nevezett hegesedéseket az artériákban, ezzel a cukorbetegség egyik fő kiváltó oka. Emellett a fruktóz olyan betegségek kialakulását segíti elő, mint az inzulin rezisztencia, a májbetegségek, artritisz és rák.

Felvágottak

Többségük bármennyire is finom, sajnos a felvágottak egészségesek. A virsli, a párizsi, a bacon egyaránt tartalmaz szulfitokat és tartósítószereket, amelyek elősegítik a bőrgyulladások kialakulását és a bőr öregedését. A szintén nagy mennyiségben használt só pedig puffadást okoz. A felvágottak helyett ajánlott inkább csirke vagy pulykahús fogyasztása, de ha végképp nem tudunk róluk lemondani, érdemes minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat és felváltani őket zöldséggel, gyümölccsel. 

Vörős húsok

A zsíros vörös húsok szabadgyököket generálnak szervezetünkben, amelyek erőteljesen elősegítik a sejtek pusztulását. Ennek velejárója, hogy csökken a bőrünk ellenállóképessége és kollagénból is kevesebb termelődik. A vörös húsok helyett szinte minden orvos és szakértő a fehér húsok, mint a csirke és a pulyka fogyasztását ajánlják. Ezek nagy mennyiségű, jótékony antioxidánst tartalmaznak, amelyek éppen a káros szabadgyökök egyik ellenszerei. 

Energiaitalok

Talán nem is kell ragoznunk az energiaitalok káros hatásait, ám a frissítők kapcsán érdemes tudni azt is, hogy magas savtartalmuk miatt hihetetlenül károsak a fogra, azon belül is a fogzománcot roncsolják a legjobban. Ha azonban mégis képtelenek vagyunk lemondani az energiaital fogyasztásáról, tegyük azt szívószállal, hogy minél kevesebbet érintkezzen fogunkkal. 

Fűszeres ételek

A fűszeres ételek fogyasztása szintén a bőrre van negatív hatással, elősegíti a ráncosodást. Ezen felül a nőknél a menopauza idején főképp ajánlatos tartózkodni a fogyasztásuktól, mert értágító hatásúak, így gyorsítják a seprűvénák, a duzzanatok és az állandó bőrpír kialakulását. 

Címkék: