5 ok, amiért a nők tovább élnek, mint a férfiak

Az emberiség egyik örök törvénye, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. Íme öt ok, amiért a gyengébbik nem hosszabb életű. 


Az emberiség egyik örök törvénye, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak. Íme öt ok, amiért a gyengébbik nem hosszabb életű. 

A nők erősebbek a méhen belül

Bár két és félszer több fiú fogan, mint lány, a lányok erősebbek a méhen belül és jóval kevesebb esetben kapnak el prenatális, azaz terhesség alatti fertőzéseket illetve egyéb betegségeket. Ez az arány kiegyenlítődik, de a fiúk lassabban fejlődnek fizikailag, mint a lányok a méhben, ez pedig későbbi életükre is kihat. 

A nők óvatosabbak

Egy kutatás szerint a férfiak közül minden harmadik veszti életét véletlen baleset miatt, míg ez a szám a nőknél hat. Ez azért lehetséges, mert az agyuk kockázatvállalás felméréséért felelős része, a homloklebeny sokkal gyorsabb a nőknél, mint a férfiaknál. 

A nők szíve erősebb

A szívbetegség a leggyakoribb halálozási ok, ám amíg a férfiaknál már akár 30-40 éves korban is jelentkezhet, a nőknek mindimum tíz év előnyük van, leginkább a menopauza után hajlamosak a szívbetegségekre, amikor a szervezetük már nem termel ösztrogént, amely rugalmasan és fitten tartaná ereiket. 

A nők sokkal társaságibb lények

Szintén egy kutatás mutatta meg, hogy a kiterjedt emberi kapcsolatokkal rendelkező egyének 50%-kal több esélyük van a hosszú életre, mint a magányos embereknek. Ez kiváltképp a nőkre igaz. 

A nők jobban figyelnek az egészségükre

A férfiak sokkal kevésbé figyelnek oda magukra. A nők közül 24%-kal többen mennek el évente kivizsgálásra és 22%-kal többen látogatnak el egy koleszterinszint-mérésre, mint az erősebbik nem. Mindemellett a férfiak 28%-ának nincs állandó orvosa. 

Címkék: