5 ok, amiért érdemes sok halat enni az egészségedért

A hal köztudottan az egyik legegészségesebb étel, sokoldalúan elkészíthető és tápláló. Emellett számos, az egészségre is pozitív hatása van. Íme öt érv a halfogyasztás mellett. 


A hal köztudottan az egyik legegészségesebb étel, sokoldalúan elkészíthető és tápláló. Emellett számos, az egészségre is pozitív hatása van. Íme öt érv a halfogyasztás mellett. 

Védi a szívet

Egy friss amerikai kutatás szerint azok, akik több halolajat visznek be a szervezetükbe, a szívüket is védik ezzel. A halolaj még a köztudottan igen egészséges extraszűz olivaolajnál is kevesebb trigliceridet tartalmaz, fogyasztásával tehát a vér trigliceridszintje is csökken, ezáltal redukálódik a különböző szívbetegségek kialakulásának esélye. Emellett a nagy mennyiségű omega-3 zsírsavak csökkentik a vérrögképződés és a gyulladások esélyét és jótékony hatással van a vérnyomásra is. Fontos azonban, hogy a halat grillezzük vagy roston süssük, ne olajban. 

Csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét

Egy svéd tanulmány közel 30 évet felölelő időszak kiértékelése után kimutatta, hogy a kutatásban részt vevő mintegy 6000 férfi közül a rendszeres halfogyasztók körében háromszor kisebb volt a prosztatarák kialakulási aránya. Ennek oka, hogy a halhúsban nagy mennyiségű szelén található, amelyet a kutatók a rák elleni harc egyik alapjaként kezelnek. A halfajták közül is a lazac, a tonhal és a hering tartalmazza ezt az elemet a legnagyobb mennyiségben, így fogyasztásuk igen ajánlott férfiak számára. 

Gyulladáscsökkentő hatású

A halban található omega-3 zsírsavak nem cska a szívbetegségek megelőzésére alkalmasak, hanem különféle szöveti gyulladásokra is jótékony hatással vannak, így például autoimmun betegségek, pikkelysömör és reumás izületi gyulladások megelőzésére is alkalmasak. Mindemellett az omeg-3 zsírsavak a tüdőkapacitást is növelik, ezáltal például asztmás betegeknek különösen ajánlott a fogyasztásuk. 

A kisbabáknak is ajánlott

Szintén az omega-3 zsírsavak vannak jó hatással a még az édesanyjuk hasában fejlődő kisbabákra. Ez a pozitív hatás a szoptatás idején is megmarad, kiváltképp a csöppségek kognitív képességeit fejleszti. Mivel egy kisbaba agya élete első évében növekszik a legtöbbet, ezért ebben az időszakban ajánlott az anyukáknak a fokozott halfogyasztás. 

Védi a szemet

Szintén egy kutatás mutatta ki, hogy a magas omega-3 zsírtartalmú hal fogyasztása az iőskori szemfenék meszesedést is késleltetni tudja. A hal húsában emellett retinol, az A-vitamin egy fajtája is megtalálható, ami az éjszakai látást erősíti.

Címkék: