5 tévhit a táplálkozásról

Az egészséges táplálkozásról annyi egymásnak ellentmondó híresztelést hallani, hogy még a legalaposabb ember is könnyen összezavarodik. Az ételgyártók, az önjelölt fitneszguruk és a brit tudósok intelmei között segítünk kicsit eligazodni. Lerántjuk a leplet 5 tévhitről, ami a táplálkozást övezi. 


Az egészséges táplálkozásról annyi egymásnak ellentmondó híresztelést hallani, hogy még a legalaposabb ember is könnyen összezavarodik. Az ételgyártók, az önjelölt fitneszguruk és a brit tudósok intelmei között segítünk kicsit eligazodni. Lerántjuk a leplet 5 tévhitről, ami a táplálkozást övezi. 

Amit este eszel, annak a kalóriatartalma duplán számít

Gyakori tévhit, hogy az este bevitt kalória sokkal ártalmasabb a fogyókúrára nézve, mint a napközbeni bűnözés. Sajnos a kalória este, délben, de még reggel is ugyanaz a kalória marad. Ez esetben pedig valóban a mennyiség és nem a napszak számít, mert bármikor is fogyasztasz többet, mint amit szervezeted felhasznál, annak meglesz a böjtje. Bár az igaz, hogy napközben nagyobb eséllyel végzel majd olyan plusz tevékenységet, mellyel ledolgozhatod a többletet. Önmagában viszont az időpont nem segít a torkoskodáson. 

Ha sokszor eszel keveset, az jobb, mint ha ritkán, de sokat

Szintén népszerű tétel, holott tulajdonképpen nem az számít, mikor és mennyit eszik az ember, hanem, hogy összesen mennyi kalóriát fogyaszt a nap folyamán. A metabolizmus felpörgetése céljából sok kisebb étkezésre lebontott evési minta nem jelent olyan jelentős kalóriaveszteséget, ami indokolná a tétel népszerűségét. Valószínűleg inkább arról van szó, hogy a többszöri étkezés során nem lesz úrrá az éhség az emberen, így jobban kordában tudja tartani a bevitt kalóriamennyiséget. De aki inkább ritkán enne nagyobb adagokat, annak sem kell félnie, ez önmagában egyáltalán nem jelent hátrányt.

A szénhidrát hizlal

A szénhidrátokat előszeretettel kiáltják ki a fogyás mumusának, sok diéta kifejezetten a szénhidrátszegény étkezésre épít, pedig nem az ételcsoport, hanem a kalóriatöbblet hizlal. Ez ilyen egyszerű. Mindegy miből viszed be azt a bizonyos kalóriatöbbletet, az így is úgy is jelentkezik majd a testeden. Persze a túl sok finomított szénhidrát fogyasztása növelheti az egészségügyi problémák megjelenésének kockázatát, de a teljes kiőrlésű gabonákról, a babról, gyümölcsökről, zöldségekről még így sem kell lemondani. 

Ha 5 másodpercen belül felveszed, megeheted

Sokan szeretnénk valóban hinni abban, hogy ha záros határidőn belül felvesszük a földre hullott finom falatokat, akkor kockázat nélkül meg is ehetjük őket. Sajnos a Connecticuti Kollégium tudósainak vizsgálata nem igazán ezt támasztja alá. Már akár egy másodperc alatt is ellephetik ételünket a kórokozók. A különféle organizmusok aktivitása nagyban függ a leejtett falattól. Az alma például nagyon népszerű, de a cukorkák csak több perc elteltével keltettek figyelmet a kórokozók között. Úgy tűnik, ebben a kérdésben a kulcsmomentum nem is annyira az idő, hanem mint az étel típusa és a hely, ahova leesett a falat. Az utca például meglepően biztonságos ilyen szempontból, a konyhák ellenben igazi bűntanyák. 

A bébi répa egészségesebb, mint „felnőtt” példányai

A bébi répa cuki, egyforma darabjai könnyebben feldolgozhatók és konyhakészen hozzánk került példányaival egyszerűbb az ételkészítés. De az biztos, hogy nem egészségesebb, mint egy kifejlett répa. Hiszen a bébi répa nem más, mint egy félbevágott nagy répa. A zsenge répákat betakarítás után tisztítják és aprítják, hogy mi már az ismert apróságokként vehessük le őket a boltok polcairól. Bármilyen kiábrándító is tehát, egy bébi répát sem siratnak a szülei. Mi pedig nem az egészségért, hanem a kényelemért fizetünk többet a pénztáraknál a bébi répákért.

Címkék: