A nyár legegészségesebb gyümölcsei

Ha az időjárás nem is mindig nyárias, a piaci standok állapota világosan mutatja, hogy megérkezett a nyár. A gyümölcsöktől roskadozó asztalokról szinte bármit érdemes választani, de van néhány gyümölcs, amely a többinél is egészségesebb. Málna: mint minden piros bogyós gyümölcs, a málna is tele van antioxidáns hatású vegyületekkel (az úgynevezett antocianinokkal), amelyek hatásosan óvják a fiatalságodat és az egészségedet. Rengeteg benne a B- és a C-vitamin, vas- és réztartalma is jelentős, és rosttal is ellátja a szervezetedet. A mangán, amelynek a málna szintén kiváló forrása, ismét csak antioxidáns hatással bír. Eper: kevesen tudják, hogy az eper a világ egyik legkiválóbb C-vitamin-forrása. Ez a vitamin pedig nemcsak a nátha ellen képes védelmet nyújtani, de antioxidáns hatásánál fogva a napsugárzás káros hatásaitól is óvja a bőrödet. Ezen kívül az eperben rengeteg A-, B- és E-vitamin, valamint mangán, illetve szintén antioxidáns hatású, a szabad gyökök ártalmaitól védő flavonoid van. Görögdinnye: gazdag B6- és C-vitaminban, az A-vitamin előanyagaiban, valamint rostban és káliumban. Mivel a gyümölcs több mint 90 százalék vizet tartalmaz, egy nagy szelet dinnye kiválóan hidratálja a szervezetedet a nagy melegben. Sárgabarack: a béta-karotin egyik legjobb forrása. Ez a vegyület óvja az immunrendszeredet, és a bőrödet is védi a túlzott napsugárzás kártételeitől. Ezen kívül bőven van benne C- és E-vitamin, kálium és vas is.  http://zoldsalata.blogspot.com


Ha az időjárás nem is mindig nyárias, a piaci standok állapota világosan mutatja, hogy megérkezett a nyár. A gyümölcsöktől roskadozó asztalokról szinte bármit érdemes választani, de van néhány gyümölcs, amely a többinél is egészségesebb.

 

Málna: mint minden piros bogyós gyümölcs, a málna is tele van antioxidáns hatású vegyületekkel (az úgynevezett antocianinokkal), amelyek hatásosan óvják a fiatalságodat és az egészségedet. Rengeteg benne a B- és a C-vitamin, vas- és réztartalma is jelentős, és rosttal is ellátja a szervezetedet. A mangán, amelynek a málna szintén kiváló forrása, ismét csak antioxidáns hatással bír.

 

Eper: kevesen tudják, hogy az eper a világ egyik legkiválóbb C-vitamin-forrása. Ez a vitamin pedig nemcsak a nátha ellen képes védelmet nyújtani, de antioxidáns hatásánál fogva a napsugárzás káros hatásaitól is óvja a bőrödet. Ezen kívül az eperben rengeteg A-, B- és E-vitamin, valamint mangán, illetve szintén antioxidáns hatású, a szabad gyökök ártalmaitól védő flavonoid van.

 

Görögdinnye: gazdag B6- és C-vitaminban, az A-vitamin előanyagaiban, valamint rostban és káliumban. Mivel a gyümölcs több mint 90 százalék vizet tartalmaz, egy nagy szelet dinnye kiválóan hidratálja a szervezetedet a nagy melegben.

 

Sárgabarack: a béta-karotin egyik legjobb forrása. Ez a vegyület óvja az immunrendszeredet, és a bőrödet is védi a túlzott napsugárzás kártételeitől. Ezen kívül bőven van benne C- és E-vitamin, kálium és vas is.

 

 

http://zoldsalata.blogspot.com

Címkék: