Egészséges snackek 3D nyomtatóval

Nyomtass magadnak gombás, zöldséges nassolni valót, mely nem csak egészséges, friss, de egyszerűen el is készíthető.


Nyomtass magadnak gombás, zöldséges nassolni valót, mely nem csak egészséges, friss, de egyszerűen el is készíthető.

Az ötlet Chloé Rutzerveld ételdizájner fejéből pattant ki. Chloé szerint ma az a legnagyobb gond a snackekkel, hogy egészséges, friss harapnivalókat otthon nagyon macerás elkészíteni, tömegtermelésben pedig egyáltalán nincsenek jelen. Ezért kezdett el azon gondolkodni, hogyan lehetne az új 3D nyomtató technológiát az élelmiszeriparban is hasznosítani.

A recept alapját élesztő, gombák és fűszernövények adják. Ezt a biomasszát a 3D nyomtatóval olyanra formálhatjuk, amilyenre csak szeretnénk. A növények és a gombák 3-5 nap alatt fejlődnek ki a kis, süteményszerű harapnivalókból. Ezek után egy vitaminokban gazdag és igazán finom, sokféle ízt magában ötvöző ételt kapunk.

A tervező szerint, mivel hamarosan a háztartásokban is el fognak terjedni a 3D nyomtatók, ezért ezt a receptet otthon is könnyen el lehet majd készíteni. Bár nem árt vele napokra előre tervezni, mert a gyorsasági versenyt nem tudja felvenni a biosnack a mikróban pattogatott kukoricával.

A legnagyobb lehetőséget Chloé azonban nem az otthoni, hanem az ipari felhasználásban látja. Reményei szerint egész gyártósorokat fognak felállítani az új snack termelésére, ezzel olcsó, mindenki számára elérhető lesz az egészséges harapnivaló.

Címkék: