Ezeket a cukorpótlókat kerüld el

A cukor kiváltására egyre nagyobb igény keletkezik, amit szerencsére az alternatív édesítőszerek szélesedő skálája kísér. Azonban nem minden cukorpótló egyforma, van, amit fogyás és cukorbetegség esetén egyaránt kerülni kell. Ilyenekből szemezgetünk!


A cukor kiváltására egyre nagyobb igény keletkezik, amit szerencsére az alternatív édesítőszerek szélesedő skálája kísér. Azonban nem minden cukorpótló egyforma, van, amit fogyás és cukorbetegség esetén egyaránt kerülni kell. Ilyenekből szemezgetünk!

Méz

A méz az egyik legrégebbi természetes édesítőszer, melynek rengeteg pozitív hatása van, de a gyorsan felszívódó szénhidrátok közé tartozik, így ha nem csak a mesterséges anyagokról szeretnél lemondani, hanem a kalóriákról is, érdemes kerülnöd. A méz nagyobb mennyiségben cukorbeteg számára sem ajánlható, de a fogyókúrát is hamar tönkreteheti, mert hirtelen nyomja meg a vércukorszintet, ami farkasétvágyhoz vezethet.

Kókuszvirág cukor

A természetes cukorpótlók új éllovasa a kókuszvirág cukor, amelynek állítólag alacsony a glikémiás indexe. Túl sok tanulmány egyelőre nem foglalkozik vele, így nehéz megállapítani mennyire egészséges, de az biztos, hogy összetételét tekintve főleg répacukor (szacharóz) van benne egy kis fruktózzal kiegészülve. Magas szénhidráttartalma miatt diétázók és szénhidrát anyagcsere problémákkal küzdők számára kerülendő.

Agave szirup

A mexikói kaktusznektárral szintén gyakran találkozhatunk az egészséges cukorhelyettesítők felsorolásánál, olykor a méz kiváltását célozzák meg vele. Az igaz, hogy lassan emeli meg a vércukorszintet, csakhogy a szirup hiába rendelkezik megfelelő ásványi anyag beltartalommal, jórészt fruktózból áll, ami hajlamos túlzottan felvinni a vérzsír szintjét. A 100% szénhidráttartalma miatt cukorbetegeknek semmiképp, de fogyókúrázóknak is csak kis mértékben ajánlható.

Címkék: