Gusztustalan igazság a citromkarikáról

Legalábbis azokról, amiket az éttermekben és bárokban tesznek a poharunk szélére. Fájó szembesülés következik.


Legalábbis azokról, amiket az éttermekben és bárokban tesznek a poharunk szélére. Fájó szembesülés következik.

Általában nem maga az ital lehet veszélyforrás, hanem a rikítóan virító citromdarab. A Journal of Environmental Health egy korábbi kutatása kimutatta, hogy a savanyú gyümölcs a vendéglátóhelyeken egy rakás baktériummal érintkezik, ami kortyolgatás közben akár minket is megfertőzhet.

A szakemberek 76 darab citromkarikát gyűjtöttek be szódával vagy csapvízzel teli poharak széléről, összesen 21 különböző vendéglátóhelyről. A karikák majdnem 70 százalékánál kimutattak valamilyen, az emberi szervezetnek ártó mikroorganizmust.

Philip Tierno a NYU Langone Medical Center professzora többször is végzett hasonló kísérleteket, az ő tapasztalatai is megerősítik a mostani vizsgálatok eredményeit. Az általa gyűjtött citromdarabok ötven százalékán emberi széklet maradványokat is talált, ami szerinte a dolgozók kezéről kerülhetett oda. Emellett több légúti megbetegedést okozó baktériumot és gombafajt is azonosított.

A riasztó eredmények ellenére a szakember úgy véli, a citromkarika csak minimális veszélyt rejt ránk nézve, feltéve, ha immunrendszerünk jól működik. A fertőzések kockázatát csökkenthetjük, ha a citrom levét belenyomjuk az italba és nem áztatjuk a héját a pohárban - írja aHuffingtonPost a professzorra hivatkozva.

eredeti cikk: FEMZONE

Címkék: