Honnan nyerj kalciumot, ha laktózérzékeny vagy?

A kalciumra az egész szervezetnek szüksége van, az idegek, csontok, izmok vagy fogak számára pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiség jelenléte. Hiánya sok egészségügyi probléma okozója lehet, de a tej és a különféle tejtermékek remek kalcium források. De mit tegyen az, aki nem szereti ezeket, vagy épp laktózérzékeny?


A kalciumra az egész szervezetnek szüksége van, az idegek, csontok, izmok vagy fogak számára pedig elengedhetetlen a megfelelő mennyiség jelenléte. Hiánya sok egészségügyi probléma okozója lehet, de a tej és a különféle tejtermékek remek kalcium források. De mit tegyen az, aki nem szereti ezeket, vagy épp laktózérzékeny?

Mielőtt még kalciumtartalmú étrend-kiegészítőket vagy vényre kapható készítményeket kezdenél el szedni, próbálkozz meg az ásványi anyag természetes forrásból való pótlásával. A tejen kívül nagyon sok zöldség és gyümölcsféle gazdag kalciumban, csak meg kell őket találnod. Ezekből válogass:

Zöldség

A C-vitaminban gazdag brokkoli, a rostban és fehérjében dús fehér bab, az A-vitamin forrásként kiváló kínai kel, és a nálunk talán kevésbé ismerős okra is megfelelő a szervezet számára szükséges kalcium fedezésére. A grillezve különösen ízletes okra Afrikából származik és zöld chili paprikára hasonlít leginkább, de nem túl erős, ellenben nagyon egészséges. Emellett a szója is értékes forrás lehet. Eheted fiatal szójabab (edamame) formájában, de az itthon könnyebben beszerezhető tofu is tökéletesen megteszi.

Gyümölcs

A gyümölcsök közül már valamivel szerényebb választékkal kell beérned, de a mostanában érő füge és a narancs is remek kalcium forrás. A füge mindamellett, hogy nagyon finom, édes csemege káliumban és magnéziumban is gazdag, ezért salátákba és magában is érdemes fogyasztani. A narancsot meg nem is kell külön reklámozni: sokoldalúsága, ízvilága, magas C-vitamin és rost tartalma legendás.

Hal

A halak között is vannak olyan példányok, amelyekre számíthatsz, ha kalciumra van szükséged. A szardínia az egyik, ami B-12 és D-vitamint is bőséggel tartalmaz, de erőteljes íze miatt nem biztos, hogy mindenkinél befutó. Nála valamivel semlegesebb ízű a lazac, de kalciumtartalma még magasabb, mint a szardíniáé. Mindkettőből létezik konzerv változat is, nem kell tehát feltétlenül frissen vadászni a halpiacokon.

Címkék: