Készülj fel az ünnepi megpróbáltatásokra

A karácsony a nagy bulik és laktató fogások, mézes-mázos édességek időszaka. Készítsd fel a szervezeted előre, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhesd az ünnepeket.


A karácsony a nagy bulik és laktató fogások, mézes-mázos édességek időszaka. Készítsd fel a szervezeted előre, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhesd az ünnepeket.

1. Dolgozz előre

Nyomd meg egy kicsit az év végét és fejezz be annyi munkát, amennyit csak tudsz. A többit pedig intézd úgy, hogy legközelebb csak jövőre kelljen velük foglalkoznod. Akkor lehet csak teljesen stressz mentes a téli szabadság, ha csak a pihenésre figyelsz.

2. Egyél okosan

Ha tudod, hogy hétvégén nagymama ellenállhatatlan ünnepi menüjéből fogsz enni, akkor előtte egy-két napig tartózkodj a nehéz ételektől, és az édességekről mondj le teljesen, hogy aztán a töltött-káposztából nyugodt szívvel kérhess egy kis repetát és akkor se érezd rosszul magad, ha pár szem szaloncukrot lelopsz a fáról.

3. Készíts ünnepnaptárat

Ünnepek előtt céges buli, karácsonyi elő-parti, családi szenteste, morzsabál másnap, elő-szilveszter, szilveszter, majd pót-szilveszter – ez elég megterhelő még egy gyakorlott szervezetnek is. A felmérések azt mutatják, hogy még az is túllő a célon az ünnepek alatt, aki egész évben alig iszik alkoholt. Hogy az ebből adódó baleseteket, fáradságot és plusz kalóriákat némileg kiküszöböld, tervezd meg a bulikat. Két parti között legkevesebb két napot pihenj. Bulik közben és után ne feledkezz meg a hidratációról, és legalább a frissítő italok esetében kerüld a cukros löttyöket.

4. Egy kis mozgás

Csak azért, mert jönnek az ünnepek, ne add fel a rendszeres edzést. Egyrészt a mozgás segít, hogy a nehéz kajákat és a méreganyagokat könnyebben feldolgozza a szervezeted, másrészt, ha leállsz két hétre, akkor januárban nagyon nehéz lesz újrakezdeni az edzést.

5. Tanulj meg nemet mondani

Ne elégedj meg egy szimpla, határozott „Nem”-mel. Ha a te nagyid sem nyugszik addig, amíg nem piheg mindenki a bőséges ebéd után, vagy a buliban a barátod olyan jó házigazda, hogy minden áron le akar itatni minden vendéget, akkor azzal a szimpla „Nem”-mel nem mész sokra. Gyakorold szépen: „Köszönöm nem, nagyon kedves, de elég volt, már nem fér belém több, szétrobbanok.” Ha ezt a mondatot elég gyorsan és határozottan ismételgeted, elkerülheted a kínálgatást.

Címkék: