Melyik a jobb: a zsiradékkal nyakon öntött zöldség vagy a zöldségnélküliség?

A zöldség egészséges, ahhoz kétség sem fér. Vitamin és rosttartalma miatt egyaránt ajánlott napi fogyasztásra. De a változatosság jegyében a vajon párolt, tejföllel, vagy jó zsíros sajttal gazdagon tálalt zöldség is az? Jobb, ha teljesen lemondunk a zöldségről, mint ha zsíros kiegészítőkkel, szószokkal, mártásokkal fojtjuk meg?


A zöldség egészséges, ahhoz kétség sem fér. Vitamin és rosttartalma miatt egyaránt ajánlott napi fogyasztásra. De a változatosság jegyében a vajon párolt, tejföllel, vagy jó zsíros sajttal gazdagon tálalt zöldség is az? Jobb, ha teljesen lemondunk a zöldségről, mint ha zsíros kiegészítőkkel, szószokkal, mártásokkal fojtjuk meg?

 

A jó hír, hogy nem csak a zöldségek puritán ízének rajongói jutnak a Walhallába. Sőt. A minimális zsiradék hozzáadása kifejezetten jót tehet a különféle zöldségeknek, hiszen a bennük található vitaminok gyakran zsírban oldódnak. Az olívaolaj vagy egyéb zsíros közeg hatására ezek a vitaminok jobban és nagyobb arányban képesek felszívódni a szervezetünkben. Nem kell tehát lemondani egy olívás dresszingről vagy egy csepp vajon párolt brokkoliról.

Van azonban rossz hír is. Ebben az esetben is meg kell találni az arany középutat, mert a túl sok zsiradék továbbra sem előnyös. A kevés viszont kifejezetten jót tehet. Elhagyhatjuk hát a párolt, natúr zöldségek Bermuda-háromszögét, és kísérletezhetünk a zöldben gazdag pizzákkal, omlettekkel, krémlevesekkel.

Címkék: