Nem a földimogyoró okozza a mogyoróallergiát?

A leggyakoribb allergiafajta kisgyerekeknél a mogyoróallergia, melyet lehet, hogy nem is mogyoró okoz, legalábbis az Oxford Egyetem tanulmánya szerint.


A leggyakoribb allergiafajta kisgyerekeknél a mogyoróallergia, melyet lehet, hogy nem is mogyoró okoz, legalábbis az Oxford Egyetem tanulmánya szerint.

„Nyomokban mogyorót tartalmaz” – ezt a mondatot ma már viccként is használjuk, mert szinte minden futószalagon készült élelmiszerbe kerülhet mogyoró, persze csak akkor, ha a cég gyárt mogyorós terméket. Így kerülhet némi mogyoró a kekszekbe, csokikba, ostyákba. Ám minden ötvenedik gyerek érzékeny a mogyoróra, már kis mennyiségben is allergiás tüneteket okozhat náluk, ezért ez az egyik legsúlyosabb és legelterjedtebb allergia.

Az elkészítésen múlik

Az Oxford Egyetem kutatóinak az tűnt fel, hogy a távol-keleti országokban sokkal kisebb mértékben érinti a gyerekeket ez a fajta betegség, bár ők nem pörkölve, hanem nyersen, vagy főzve fogyasztják a mogyorót. Ezért kezdték el tesztelni azt, hogy talán az elkészítés módja is hatással lehet az erre érzékenyek immunrendszerére. „Egyszerű kísérleteket végeztünk – magyarázta Quentin Sattentau kutató – egerekkel etettünk pörkölt és nyers mogyorót. Azok az állatok, amelyek nyersen fogyasztották a mogyorót, egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben reagáltak allergiás tünetekkel. Nem állítjuk, hogy minden kétséget kizáróan bizonyítottuk, hogy az elkészítési eljárás áll a háttérben, ezt még tesztelnünk kell, de bizakodóak vagyunk.” Jelenleg azt feltételezik, hogy a pörkölés során megváltozik a mogyoró kémiai összetétele, és ez zavarja össze az immunrendszerünket. Új pörkölési eljáráson is elkezdtek dolgozni, de még évekbe telik, mire a boltok polcain újfajta mogyorók jelennek meg. Bár ez már azokon nem fog segíteni, akiknél kialakult az érzékenység, de legalább a következő generációt megkímélhetjük ettől a kellemetlen betegségtől.

Címkék: