Színekben az egészség!

  • írta:
  • 2013.06.24

Ha színpompás zöldségek kerülnek a tányérodra, biztos lehetsz benne, hogy ellátod a szervezetedet a legfontosabb tápanyagokkal. De vajon melyik szín mire jó? A zöld ételek, mint például a leveles zöldségek, a káposztafélék, a brokkoli, a zöldbab, a spenót a klorofilltől kapják a színüket. Ez az anyag segíti a máj és a vese méregtelenítő funkcióját. Szemvédő luteint és zeaxantint, valamint a véralvadásért és a csontok egészségéért felelős K-vitamint is tartalmaznak. A piros ételek, mint a paradicsom, a görögdinnye, a piros színű paprika, a cékla likopinban gazdagok. Ez az antioxidáns számos betegség, köztük daganatos kórok megelőzésében segít. A narancsszín a karotinoidok színe: a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack,rengeteget tartalmaz az A-vitamin elővitaminjából, amely szintén erőteljes antioxidáns. Segíti az immunrendszer működését és a betegségek megelőzését, valamint védi a szem és a bőr egészségét. A lila élelmiszerekben (padlizsán, bogyós gyümölcsök, lila káposzta, lila hagyma) van a legtöbb antioxidáns, így ezek különösen hatékonyan előzik meg a szív- és érrendszeri valamint a daganatos kórokat, de még a bőr idő előtti öregedését is. A sárga ételek (citrom, grapefruit, sárga színű paprika, ananász) kiváló C-vitamin-források, amely az immunrendszer támogatása mellett a bőr kollagéntermelését is segíti, vagyis hatásos a ráncok ellen. A fehér ételekben, amilyen a hagyma, a karfiol, a retek, általában sok a kvercetin nevű, betegségmegelőző hatású antioxidáns. A hagymafélék illatáért felelős allicin is a kórokozók elleni védekezést segíti.  http://zoldsalata.blogspot.com


Ha színpompás zöldségek kerülnek a tányérodra, biztos lehetsz benne, hogy ellátod a szervezetedet a legfontosabb tápanyagokkal. De vajon melyik szín mire jó?

 

A zöld ételek, mint például a leveles zöldségek, a káposztafélék, a brokkoli, a zöldbab, a spenót a klorofilltől kapják a színüket. Ez az anyag segíti a máj és a vese méregtelenítő funkcióját. Szemvédő luteint és zeaxantint, valamint a véralvadásért és a csontok egészségéért felelős K-vitamint is tartalmaznak.

 

A piros ételek, mint a paradicsom, a görögdinnye, a piros színű paprika, a cékla likopinban gazdagok. Ez az antioxidáns számos betegség, köztük daganatos kórok megelőzésében segít.

 

A narancsszín a karotinoidok színe: a sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack,

rengeteget tartalmaz az A-vitamin elővitaminjából, amely szintén erőteljes antioxidáns. Segíti az immunrendszer működését és a betegségek megelőzését, valamint védi a szem és a bőr egészségét.

 

A lila élelmiszerekben (padlizsán, bogyós gyümölcsök, lila káposzta, lila hagyma) van a legtöbb antioxidáns, így ezek különösen hatékonyan előzik meg a szív- és érrendszeri valamint a daganatos kórokat, de még a bőr idő előtti öregedését is.

 

A sárga ételek (citrom, grapefruit, sárga színű paprika, ananász) kiváló C-vitamin-források, amely az immunrendszer támogatása mellett a bőr kollagéntermelését is segíti, vagyis hatásos a ráncok ellen.

 

A fehér ételekben, amilyen a hagyma, a karfiol, a retek, általában sok a kvercetin nevű, betegségmegelőző hatású antioxidáns. A hagymafélék illatáért felelős allicin is a kórokozók elleni védekezést segíti.

 

 

http://zoldsalata.blogspot.com

Címkék: