Szokj le az egészségtelen ételekről

Agyunk örömközpontjának átprogramozásával, jutalmazórendszerünk megváltoztatásával átállíthatjuk magunkat az egészséges ételek szeretetére, ezzel megkönnyítve a diétát.


Agyunk örömközpontjának átprogramozásával, jutalmazórendszerünk megváltoztatásával átállíthatjuk magunkat az egészséges ételek szeretetére, ezzel megkönnyítve a diétát.

Fél éven át tanulmányoztak a bostoni Tufts egyetemen olyan túlsúlyos férfiakat és nőket, akiknek nehezükre esett lemondani a nem épp egészséges, ám felettébb finom ételekről. Ám, hogy mi finom és mi nem, azt nem csak az ízek döntik el. Életünk során tanuljuk meg – általában a szüleinktől ellesve – hogy mely ételek számítanak jutalomnak, melyek okoznak örömöt. Az agyunk ezeket az információkat alaposan elraktározza, és minden alkalommal újra megerősíti, amikor például csokoládét, vagy friss péksüteményeket eszünk. Míg azt, amikor anyukánk ránk parancsolt: „A zöldséget is edd meg!” büntetésként éltük meg, melyet felnőttként is felidézünk a salátás pultnál. „Senki sem úgy születik, hogy imádja a sült krumplit – magyarázza Susan Roberts, a Tufts egyetem professzora – ahogy az is tanult szokás, hogy ellenvetéseink vannak a teljes kiőrlésű tésztákkal szemben. Egy speciális diétával ezeken a berögzült szokásokon próbálunk segíteni.”

Élvezetes rostok

Mivel a rossz beidegződések hasonlítanak bármilyen függőséghez, ezért az átszokás legalább annyira nehéz az ételek esetében is, mint más addiktív szer tekintetében. A diétás programban résztvevők magas tápanyagtartalmú, laktató ételeket kaptak. Ezzel máris kiküszöbölték azt a tévhitet, hogy a fogyókúra éhezéssel jár. A menü alapját az iDiet adta, melyről részletesen olvashatsz a theidiet.com oldalon. A diétázók minden héten részt vettek egy hatvan perces csoportos foglalkozáson, illetve egyén pszichológiai beszélgetéseken is segítettek nekik változtatni a gondolkodásukon. Fokozatosan megtanulták értékelni új menüjüket, melyet az agyfunkciójukban is kimutattak. MRI vizsgálattal bizonyították a tudósok, hogy az agy jutalomközpontjában megnőtt az érzékenység az egészséges ételek felé, ugyanakkor a régi rossz szokások csökkentek. Röviden, a résztvevők agya olyan jutalomnak fogott fel egy répatortát a kezelés végén, mint amilyen jutalomnak gondolta a csokis fánkot a kezelés előtt.

Címkék: