Jakuzzi jóga – a tökéletes kikapcsolódás

Bár sokan azt gondolják, a jóga nem több egy meditációs és nyújtó gyakorlatok soránál, valójában egyensúlyt, erőt, koncentrációt és rugalmasságot kíván, amelyek mind fizikai, mind mentális szinten igénybe veszik az embert.


Bár sokan azt gondolják, a jóga nem több egy meditációs és nyújtó gyakorlatok soránál, valójában egyensúlyt, erőt, koncentrációt és rugalmasságot kíván, amelyek mind fizikai, mind mentális szinten igénybe veszik az embert.

A masszázsmedencében elvégzett jóga gyakorlatok egy magasabb szintre emelik a jógázás élményét. A pihentető hidromasszázs rendszer jelentősen segíti a stressz megszüntetését, a forró víz pedig megnöveli a rugalmasságot, és hamarabb bemelegíti az izomzatot.

Ennek eredményeképpen a korábban nehezebben végrehajtott gyakorlatokat is könnyebben sikerre vihetjük, miközben a nagy melegre való tekintettel a szervezetünk nagyobb erőkifejtésre kényszerül. Aki kipróbálta már a Bikram jógát (40°C-os hőségben zajlanak a gyakorlatok), tudja, milyen érzés a folyamatos melegben jógázni. A masszázsmedencében végzett jóga kicsit ehhez hasonlítható, bár egyes feladatoknál élvezhetjük a szellő hűsítő fuvallatait, továbbá tetszés szerint határozhatjuk meg a víz hőmérsékletét. Így aki nem vágyik egy ennyire forró jógára, annak javasoljuk, állítsa alacsonyabb hőfokra a medence vizét. Ebben az esetben elsősorban a felhajtóerő segítsége lesz az, amely a jóga hatékonyságát növeli majd.

Mielőtt belekezdenénk az edzésbe, fogyasszunk el egy pohár vizet, és az edzés időtartamát 20 percben maximáljuk. Egészségügyi problémák esetében egyeztessünk orvosunkkal, és tanácsai alapján fogjunk neki bármilyen edzésnek. Ha bármilyen nem várt hatás alakulna ki, hagyjuk abban az edzést, szálljunk ki a medencéből, és pihenjünk le.

Szék póz

Helyezkedjünk el a medence közepén úgy, hogy a súly egyenletesen mindkét lábon legyen. Emeljük a kezünket magunk elé egyenesen, miközben a tenyerek egymás felé néznek. Ereszkedjünk le behajlított térddel, egyenes háttal, mintha egy láthatatlan székre ülnénk le. Maradjunk ebben a pozícióban 30 másodpercig majd egyenesedjünk ki.

Egykarú póz

Álljunk a medence közepére, vállszélességű terpeszben. A jobb kezünket emeljük fel az ég felé, a bal kezünket hajlítva helyezzük el a hátunk mögött. Tekintsünk fel a nyújtott kezünkre, majd a jobb csípő kitolásával egy időben dőljünk lassan balra, egészen addig, ameddig csak tudunk. A tekintetünkkel kövessük a karunk mozgását. Egyenesedjünk ki, majd cseréljünk kéztartást.

Fa póz

Nagy egyensúly érzéket kíván, így ha nem biztos magában, kérjen segítséget ehhez a gyakorlathoz. Egyenes állásban a jobb lábat behajlítva helyezzük a bal láb tövéhez, olyan módon, hogy a boka érintkezzen a combunkkal, és a talp kifele nézzen. A tenyereket érintsük össze magunk előtt, majd zárt tenyérrel nyújtsuk ki magunk fölött a karokat, jól belenyújtózkodva.

Fél hold póz

Ha fáj a hátunk, derekunk, akkor ezt a gyakorlatot hagyjuk ki. Álljunk alap pozícióban a medence közepére, és a kezünket tegyük a csípőnkre, a hát hátsó részén. A könyökök maradjon párhuzamosak egymással. Lassan kezdjünk el hátrafelé dőlni, miközben a csípő nem mozdul. A fejünket ne ejtsük hátra, hanem kövesse a mozgásunkat. Ha elértük a határunkat, kezdjünk el lassan visszaegyenesedni.

Címkék: