Spinning és spinracing – Mi a különbség?

Mindkettőt tekerik, és mindkettő igen népszerű sport. De mi a különbség közöttük?


Mindkettőt tekerik, és mindkettő igen népszerű sport. De mi a különbség közöttük?


Közös tulajdonságuk, hogy növelik az állóképességet, és csoportban végezhetőek. Mindkettőnek fontos eleme a zenei aláfestés, és az edzés egy képzett edző irányításával folyik. Na és persze a legszembetűnőbb hasonlóság, hogy mindkettőt teremben végzik, speciális bicikli segítségével.


 

Akkor mégis mi a különbség, hiszen látszólag ugyanazt csináljuk?

 

A két név két különböző módszert jelöl. A spinning a szabadtéri biciklizés imitációja. Az emelkedőket, a sík terepet az ellenállás növelésével, illetve csökkentésével tudjuk utánozni. Alapvetően az alsótestet dolgoztatja meg ez az edzésforma.

 

A spinracing ezzel szemben az egész testet átmozgatja. A tekerés, az ellenállás – tehát az emelkedők, sík terepek, lejtők – mellett karhajlításokkal a felsőtest izmait is fejleszti, a váll- és karizmokat is erősíti.

 

Természetesen a rendszeres spinningedzéssel is formálódik a felsőtest, de kifejezetten erre szolgáló gyakorlatokat nem végzünk az óra során.A zene nagyon fontos eleme mindkét edzéstípusnak. A spinning esetében azonban inkább aláfestő zenéről beszélhetünk. A spinracingedzés során a zene ütemére zajlik az edzés, a különböző gyakorlatok a zenében rejlő lehetőségek maximális kihasználásával történnek.

 

Az alapvető különbség tehát az, hogy spinningórán csak olyan mozgást folytatunk, amelyet egy kinti biciklizés során is tennénk. A spinracing alatt az edző a kreativitását is használhatja. Az edzés egyik alapgyakorlata a karhajlítás, melyet különböző variációkban, statikus és dinamikus formában is végzünk. Kinti terepen erre nem lenne lehetőség, így a spinracingre mondhatjuk, hogy a valóságtól picit elrugaszkodott mozgásforma.


Címkék: