Profilom 2018. március 21. Szerda - Benedek

Munkamánia: Honnan tudod, hogy munkamániás vagy?


A munkamániát a 21. század betegségének is nevezzük, és ezzel a fogalommal szinte mindannyian találkozhatunk. A munka szeretete még nem is lenne baj, hiszen valódi örömforrás lehet, amelyre szerencsés esetben valóban megéri energiát áldozni. Kérdés, hogy mennyi munka az, ami még egészségesnek tekinthető.


Maga a munkamánia nem orvosi szakszó, mégis ezt használjuk azokra, akik a nap 24 óráját csak a munkával töltik. Problémájuk, hogy a munkának végül a fizikai egészségük, társadalmi életük, családjuk és magánéletük, vagy épp a szabadidejük látja kárát. Sokan a munkamániát mint jelzőt, pozitív értelemben használják, hiszen azokra is szokták használni, akik szeretnék kifejezni odaadásukat karrierjük iránt.


Honnan érezheted, hogy függő vagy?

-       Munkaidőn túl is rendszeresen bent maradsz.

-       Életedben örökös vendég a stressz.

-       Nem veszed észre, hogy a barátaid rég eltűntek.

-       Gondolsz a munkádra vezetés közben, elalvás előtt, vagy miközben mással beszélgetsz.

-       Dolgozol vagy olvasol az étkezések alatt.

-       Jobban izgat a munkád, mint a családod.

-       Vannak pillanatok, amikor nem tudod otthagyni a munkát.

-       Otthon, és hétvégén is dolgozol.

-       A munka az, amit a legjobban szeretsz csinálni, és amiről a legszívesebben beszélsz.

-       40 óránál többet dolgozol egy héten.


Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ez egy betegség. Amerikában már évekkel ezelőtt létrejött az Anonim Workaholisták szervezete, ahol a munkamániások közös erővel és szakmai támogatással terelhetik egészséges irányba az életüket. Terápiájuk szerint minden reggel érdemes egy listát írni a munkánkkal kapcsolatban. Kényelmes tempóban dolgozzunk, és pihenjünk, mielőtt kifáradnánk, valamint próbáljunk meg egyszerre egy dologra koncentrálni.


Tartsuk egyensúlyban a munka fontosságát és a családi, baráti kapcsolatok ápolását. Próbáljuk meg az életet nem túlélni, hanem megélni. A család és a szórakozás segít leküzdeni a munkával töltött idő nehéz szakaszait.Írta: Czető-Pauer Krisztina
További cikkek a szerzőtől
 Facebook