Szerelemben szabályt szegni…

Mindennapi harcaink során hajlamosak vagyunk megfeledkezni hercegünk fehér lováról, melynek nyergében annak idején szívünkért jött. A nehéz életszakaszokban egymást követő veszekedések persze mindkét felet próbára teszik: vajon a férfiak gondoskodnak-e fehér paripájukról, vagy szegény párát lelkük egyik sötét, elfeledett zugában tartják?


Mindennapi harcaink során hajlamosak vagyunk megfeledkezni hercegünk fehér lováról, melynek nyergében annak idején szívünkért jött. A nehéz életszakaszokban egymást követő veszekedések persze mindkét felet próbára teszik: vajon a férfiak gondoskodnak-e fehér paripájukról, vagy szegény párát lelkük egyik sötét, elfeledett zugában tartják?


A párkapcsolati gondok legtöbbször a sztereotip gondolkodás miatt mélyülnek: a közhelyek azt mutatják, mintha minden ember egyformán működne, és minden kapcsolatot ugyanúgy lehetne megoldani. Ha azonban hajlandóak vagyunk szakítani ezekkel a kényelmes, ám káros „szabályokkal”, párkapcsolatunk meghittebbé, könnyedebbé válhat. Partizánkodásra fel, lássuk a megszegendő szabályokat! 

 

MEGBOCSÁTÁS ÉS FELEJTÉS

 

Érdemes mindent megbocsátani a párunknak? Ha szerelmünk folyton tiszta lappal indulhat, mindig ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni, így egy olyan ördögi kör alakul ki, amiből nehéz kitörni. A megbocsátás szép erény, de ha partnerünk nem tiszteli a szabályainkat és folyamatosan megszegi őket, akkor nem ér semmit. Mosolyoghatunk elnézően, ám ha mindig mindent megbocsátunk, akkor vége az önbecsülésünknek, és a legédesebb együttlétekre is rávetül a rossz emlékek árnyéka.

Az újra és újra elkövetett hibákat nem érdemes elfelejteni – szóvá kell tenni, és megbeszélni.

 

 

SOHA NE MONDD, HOGY SOHA

 

Ez a kifejezés az örök optimistáké – sokszor jól jön, ám nem feltétlenül a leghasznosabb tanács. Előfordul, hogy már hónapok óta szeretnénk randevúzni valakivel, aki ránk sem hederít. Egy jó párkapcsolat a kölcsönös vonzalmon alapul, nem pedig azon, hogy meg tudod-e győzni a kiszemelt lányt vagy fiút. Persze megtörténhet, hogy sok-sok próbálkozás után végül sikerül kettesben elmenni valahova. De tényleg arra van szükségünk, hogy olyasvalakivel legyünk, akit győzködni kell egy kis együtt töltött időért? Éppen ezért fontos, hogy néha kimondjuk: soha.

 

ALUDJUNK RÁ EGYET!

 

Egy kiadós veszekedés után ez a bölcsnek látszó felkiáltás tönkreteheti a következő napunkat. Ha rosszérzéseinket, negatív gondolatainkat csak gyűjtögetjük, egyre távolabb kerülünk a béküléstől. Akármilyen fáradtak vagyunk, ha lefekvés előtt még megpróbálunk beszélni a problémánkról, nagyobb esélyünk van arra, hogy egymás karjában aludjunk el, és másnap jó hangulatban ébredjünk.

 

 

HÁZI NYÚLRA NEM LÖVÜNK


Gyakori szabály, hogy munkahelyünkön nem alakítunk ki intimebb kapcsolatot. Bár szerte a világban sokan követik ezt az elgondolást, a jól kezelt munkahelyi kapcsolatok ugyanolyan értékesek lehetnek, mint a szabadidő során átélt vonzódások. A közös munkahely rengeteg közös pontot feltételez, így kár lenne lemondanunk egy jó kapcsolat kialakításának lehetőségéről egy egyszerű szabály miatt. Persze nem árt, ha irodai asztalunk vagy az éves konferencia helyett más helyszínt választunk vonzódásunk kifejezésére.

 

 

HA NINCS BAJ, NE TÖRŐDJ VELE

 

A kapcsolat kezdetén a rózsaszín felhő gyakran elfeledteti velünk, hogy egy hosszú távú kapcsolat rengeteg energiabefektetéssel és munkával jár. Bizony, nagy munka megőrizni és fenntartani a meghittséget és a kölcsönös vonzódást. Éppen ezért fontos, hogy a fenti szabály ellenkezőjét igyekezzünk betartani: vegyük észre, ha a másikat bántja valami, és törődjünk egymás problémáival. Fontos, hogy nyitottak legyünk új dolgokra, amikkel kapcsolatunkat frissen és egészségesen tarthatjuk. 

 

 

SOK HAL ÚSZKÁL A TENGERBEN

 

Sejthető, hogy a világ több milliárd emberéből nem csak egyetlenegy illik hozzánk. Azonban a fenti mondat gyakori ismételgetése semmi jóhoz nem vezet hosszútávon, hiszen ha már a legkisebb problémánál is az jut eszünkbe, hogy mással ez esetleg nem is lenne probléma, akkor állandóan csak keresgélnénk, nem állapodnánk meg senki mellett. A problémákat megoldani kell, nem panaszkodni és elmenekülni. A mondat azonban azt is sugalmazza, hogy a kifogható halak sok mindenben megegyeznek. Ezért tudatosítsuk magunkban, hogy bárkit is választunk társnak, találunk majd benne hibát, és ha szerelmeinket évente cserélgetjük, akkor is minden kapcsolat időt, figyelmet és energiát igényel.

 

Címkék: