Edzés után irány a jakuzzi? Vajon jó ötlet?

Sokszor felmerül az a kérdés, hogy egy fárasztó edzés után vajon hasznos-e számunkra, ha beülünk egy forró fürdőbe, egy masszázsmedencébe. Utána jártunk annak, mi történik a szervezetünkkel ebben az esetben, a végeredmény igen tanulságos.


Sokszor felmerül az a kérdés, hogy egy fárasztó edzés után vajon hasznos-e számunkra, ha beülünk egy forró fürdőbe, egy masszázsmedencébe. Utána jártunk annak, mi történik a szervezetünkkel ebben az esetben, a végeredmény igen tanulságos.

Egy intenzív testmozgás során a szív keményen dolgozik azért, hogy vért pumpáljon a végtagokba, hogy segítse a mozgást. Az edzést követő forró víz azonban megakadályozza a szervezetet abban, hogy lehűljön, így a szív extra munkának van kitéve, és ez akár problémát is okozhat.

Még azt sem javasoljuk, hogy úgy ülj be a medencébe, hogy a felsőtested kilóg a vízből, mert ez sem elegendő ahhoz, hogy teljesen lehűljön a szervezeted, hiszen a végtagok és a tested többi része a melegben van, ami átmelegíti a véredet és így az egész szervezetedet. A szervezetünk számára ugyanis a legfontosabb, hogy visszahűtse magát normál alaphőmérsékletre, amihez mintegy 30 percre van szüksége. Ez után természetesen jöhet a fürdőzés.

Más szempontból is problémás az edzés utáni azonnali meleg vizes fürdőzés: edzés közben fokozott verejtékezés lép fel, ami nedvesség vesztéssel jár. Ha beülsz a forró vízbe, ismét csak izzadni kezdesz, ami megterheli a szervezetedet. A félórás pihenést inkább használd arra, hogy visszapótlod az elvesztett vizet a szervezetedbe. Igyál sok vizet edzés után és jakuzzizás előtt, így elkerülheted a dehidratációt.

Felmerülhet még egy kérdés: mi a helyzet az izomlázzal? Azt hihetnénk, hogy a forró fürdő jót tesz ebben az esetben, megszünteti a fájdalmat, azonban ez egy rossz ötlet. A forró víz növeli a vér áramlását, amitől a fájdalmas izom vérbő lesz, és még jobban fájni fog. Helyette javasoljuk a jegelést (ez lehúzza a gyulladást), majd 48 óra elteltével a masszázsmedence használatát. Ekkor már érdemes bevetni a jeteket és a masszázsfejeket is, hogy finoman átmozgassák az izmokat.

Ha szeretnéd az edzéshez kötni a masszázsmedence használatot, akkor azt tedd edzés előtt – kiváló bemelegítő program – vagy a pihenési idő leteltét követően utána. Ha így jársz el, akkor garantált a siker.  

Ha már régóta foglalkoztat annak a gondolata, hogy saját masszázsmedencéd legyen, akkor látogass el a Caldera Spa Csillagvár Bevásárlóközpontban található bemutatótermébe, ahol most egyes modellek figyelemreméltó kedvezménnyel kaphatóak. 

Címkék: