Fényérzékeny a bőröd? Ezt tedd ellene!

Testi adottság, gyógyszerek vagy drasztikusabb kozmetikai kezelések révén fényérzékennyé vált a bőröd? Van megoldás az egyenetlen pigmentáció és a kellemetlen irritáció elkerülésére.


Testi adottság, gyógyszerek vagy drasztikusabb kozmetikai kezelések révén fényérzékennyé vált a bőröd? Van megoldás az egyenetlen pigmentáció és a kellemetlen irritáció elkerülésére.

Csatlakozz te is a !QMS Medicosmetics készítményeket boldogan használók táborához, és legyen a !QMS a Te sikertörténeted is!

Akár ideiglenesen, akár állandó jelleggel szenvedsz fényérzékenységtől, mindenképpen keresd fel bőrgyógyászodat, legkésőbb, amikor megjelenik az érzékenységet gyakran kísérő pirosság, a viszketés vagy egy csalánkiütésre hasonlító tünet. Az extrém fényérzékenység kiváltó oka lehet egyfajta fényre adott allergiás reakció, de okozhatja az is, hogy bizonyos gyógyszerek felhalmozódnak a bőrben és ezek lépnek reakcióba az UV sugárzással.

Bármelyik esetről is van szó, a tünetek orvos által felírt gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetőek, allergia esetén pedig az antihisztamin is hozhat enyhülést. Amennyiben a kiváltó tényező egy bizonyos gyógyszer vagy kozmetikai kezelés, elég ideiglenesen beépíteni a fokozott óvatosságot, ami magas faktorszámú napvédőt (ilyen az 50 faktoros !QMS Cellular Sun Protection, ami érzékeny bőrűek számára is ajánlott), a napfény és a szolárium kerülését és a bőrt minél inkább fedő ruházatot jelent. Nem kell vastag ruhákban gondolkodni, egy lenge kendő is nagy segítség lehet, de minden esetben kombináld fényvédő krém használatával.

Állandó fényérzékenység, súlyosabb esetben fényallergia jelenlétekor a közvetlen napfény minél teljesebb mértékű kerülése ajánlott, kalapok, hosszú ujjú ruhák és napvédők használata mellett is. A szabadtéri programokat is inkább a reggeli vagy a késő esti időpontokra szervezd. Különösen óvatosan kell kezelni a vizes nyaralásokat, ahol a víz visszatükröző ereje is ráerősíthet a nap káros hatására, sőt bizonyos növények, mint a gyökérzöldségek vagy a citrusfélék is fokozhatják az érzékenységet.

Kertészkedés tehát csak kesztyűben!

Címkék: