Mitől száradhat ki a bőr

A legjobb krémeket használod, de úgy érzed, hogy mégsem tökéletesen puha a bőröd? A kiszáradás télen jelentősebb mértékű, de ezen felül akár rossz szokások is okozhatják a problémát.


A legjobb krémeket használod, de úgy érzed, hogy mégsem tökéletesen puha a bőröd? A kiszáradás télen jelentősebb mértékű, de ezen felül akár rossz szokások is okozhatják a problémát.

Erős behatások

A bőr a test első védővonala, így arra szolgál, hogy a lehető legjobban kivédje a környezeti ártalmakat. Ezt a természetes védőréteget teszed tönkre, ha forró vízzel sokáig zuhanyzol vagy túl erősen dörzsölöd magad zuhanyzás, esetleg törülközés közben. A bőr felületén található olajos réteg eltávolításával, a bőr víztartaléka lassan eltűnik és erős kiszáradási tüneteket tapasztalhatsz. Negyed óránál hosszabb fürdő után, fokozott hidratálás szükséges vagy fürdési idő lecsökkentése. Válassz kímélő hámlasztó módszereket, melyek nem terhelik túl a vékony bőrt, különösen az arcon. Ha teheted használj arcmaszkot, mely hosszú ideig a bőrön marad, ezáltal a hatóanyagai nagyobb mértékben szívódnak fel.

Kémiai anyagok

A nem múló bőrszárazság oka lehet az általad használt tusfürdő, szappan vagy arclemosó hibája is. Ha erre gyanakszol, akkor válassz olajos arclemosót, és illatanyag nélküli készítményeket, melyek nem tartalmaznak irritáló anyagokat, mint például a nátrium-lauril-szulfát. Ezt megkerülni elég nehéz, de érdemes rá törekedni.

Napvédő

A napfény károsító hatását is fel kell venni a gyanúsítottak listájára, ha kórosan száraz bőrről van szó. Az egész évben jelen lévő sugárzás ellen télen is védekezni kell, bár ilyenkor az alacsonyabb faktorszámú készítmények is elegendőek.

Ha minden kitartásod és praktikád ellenére sem javul a helyzet, keresd fel a bőrgyógyászodat, mert bizonyos betegségek is okozhatnak bőrszárazságot és viszketést.

Címkék: