Tudtad, hogy a magasabb faktorszámtól nem lesz feltétlenül jobb a napvédőkrém?

Akkor mitől lesz hatékony egy napvédő és melyek azok a reklámfogások, amikkel az értékesítők élnek a termék eladása érdekében, de valójában csak üres frázisok? Hogy könnyebb legyen leigazodni a készítmények között, vegyük számba a 4 legfontosabb szempontot.


Akkor mitől lesz hatékony egy napvédő és melyek azok a reklámfogások, amikkel az értékesítők élnek a termék eladása érdekében, de valójában csak üres frázisok? Hogy könnyebb legyen leigazodni a készítmények között, vegyük számba a 4 legfontosabb szempontot.

Faktor

A napvédő faktorszámát tekintve gyakori tévhit, hogy minél magasabb ez a szám, a krém annál jobban véd a káros napsugarak ellen. Csakhogy egy bizonyos érték fölött a biztonság nem növekszik jelentősen, ezért az 50 feletti faktorszám szinte csak pszichológiai előnyt jelent. 30 faktor esetén már a sugarak 97%-át blokkolja vagy hatástalanítja az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint. A magas faktorszám ráadásul hamis biztonságérzetbe is ringat, ami miatt hajlamosabbak vagyunk ritkábban kenni magunkat, mint kellene.

Széles spektrum

Sok bőrgyógyász a faktornál is fontosabbnak tartja a széles spektrumú megjelölést, ami azt jelenti, hogy az UVA és UVB sugarak ellen is véd a készítmény. A természetes és a kémiai napvédők is hasonlóan jól teljesítenek ebben a kérdésben, a döntő az legyen, hogy mennyire szereted használni a napvédőt. Mivel a hatékony védelem érdekében naponta akár többször is bevetésre kerülhet a krém, fontos, hogy kényelmesen használható, allergénektől mentes, jó illatú és számodra minden szempontból megfelelő legyen.

Vízálló

Bármilyen jól is hangzik egy vízálló naptej, ilyen valójában nem létezik. Van, amelyik jobban bírja a nedvességet, mint a többi, de erőteljes izzadás vagy fürdés esetén mindig újra fel kell kenni a napvédőt, hogy 100%-os védelmet nyújtson, különben előfordulhat, hogy a foltokban lemosódott krém miatt részleges égést szenvedsz el.

Állag

Krémet, tejet vagy szprét válassz? Akármit is állítsanak a forgalmazók egyik készítmény típus sem működik jobban vagy hatékonyabban, mint a másik. Viszont az igaz, hogy eltérő mértékben felhasználóbarátok. A tejet könnyű elkenni, a krémnél figyelemmel lehet kísérni a bekent területeket, a szpré felvitele pedig csak pár másodperc. Ez utóbbinál azonban könnyű kihagyni kisebb részeket, ami miatt csökkenhet a hatékonyság. De ha mindenhova jut a napvédőből, akkor az állag nem számít.

Próbáld ki a !QMS Cellular Sun Protection napvédőt, ami teljes körű védelmet nyújt a napkárok ellen, és egyedülálló módon mégis segíti a barnulást.

Címkék: