Ragacsos, édes, csípős és megunhatatlan ez a borda, amit ősszel bármikor elkészíthetünk! Vacsora, ebéd...reggeli!

Cuppogós chilis borda

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: 4

Cuppogós chilis borda

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2,5 kg malacborda
  • 3 ek cukor
  • 2 ek paprika
  • 2 ek chilipor
  • 3 kk kömény
  • 1 kk só
  • 240 ml szójaszósz
  • 200 g barnacukor
  • 160 ml ketchup
  • 80 ml citromlé
  • 2 kk gyömbérpor
  • 2 kk fokhagymapor

Elkészítés:

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a cukorot, a sót, a köményt, a paprikát, a chilit és a fokhagymaport.
  2. Ezzel a keverékkel fűszerezzük be a bordákat, és letakarva legalább 30 percig pihentessük a hűtőben.
  3. Ezután a bordákat szorosan tekerjük be alufóliába, majd a közepes hőfokra melegített, indirekt sütéssel lassan puhítsuk meg 60-70 perc alatt. (Ha úgy érezzük, hogy még elég omlós, akkor ráhúzhatunk még egy kicsit.)
  4. Egy lábasban közben a többi hozzávalóból készítsünk szószt. Főzzük össze az egészet, majd 6-8 percig sűrítsük. időnként keverjünk bele, hogy ne kapjon oda.
  5. A sütés végeztével vegyük ki a bordákat a fóliából és tegyük át a tűz fölé őket.
  6. Kenjük le a szósszal mindenhol, és karamellizáljuk rá a húsra 20-30 perc alatt. Időnként forgassuk meg a húst, és vigyünk fel újabb adag szószt rá, hogy jó szaftos legyen.
  7. A grillről levéve azonnal tálaljuk.