Csokoládé mousse

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: 3

Csokoládé mousse

írta: Balogh Ferenc

Hozzávalók:

  • 170 g étcsokoládé
  • 310 g cukor
  • 450 g vaj
  • 1 g só
  • 120 ml víz
  • 120 ml grand marnier
  • 220 ml tejszín
  • 4 db tojás

Elkészítés:

  1. Az oldalégőre felhelyezett vízzel teli lábas felé tegyél egy másik edényt, amibe jöhet a csokoládé. Így olvaszd meg az étcsokit.
  2. A tojássárgákat választ el a fehérjétől, majd a sárgákat kezd el a cukorral (kivéve két evőkanállal) összemelegíteni. Fontos, hogy ne legyen túl forró a tojás, mert hamar kicsapódik. Folytonos keverés mellett, sűrítsd be a tojást, majd rögtön vedd le a tűzről.
  3. A még meleg tojást egy nagyobb tálba öntve keverd el a Grand Marnierrel.
  4. A langyos csokoládét közben keverd el a vajjal, majd az így kapott egynemű masszát add a tojássárgás keverékhez.
  5. Ezután verd fel keményre a tejszínt, majd ezt is keverd óvatosan a csokoládés masszához.
  6. Utolsó lépésként a félretett tojásfehérjét kell felverni a két kanál meghagyott cukorral. A fehérje ne legyen teljesen szilárd, mert úgy nagyon nehéz lesz a keverékhez adagolni.
  7. Ezt is add a csokoládé moussehoz, majd poharakba kanalazva hűtsd le őket.

Extra tippek:

  • A csokoládé melegítése során figyelj arra, hogy a csoki edénye ne érjen bele a vízbe, csak a gőz melegítse alulról.
  • Minél magasabb zsírszázalékú tejszínnel dolgozol annál könnyebb dolgod lesz és a végeredmény is annál finomabb. De 30 %-nál semmiképp ne add alább.
  • Ha még meleg a mousse, mikor poharakba szeded, folpackkal takard le őket, így nem képződik „bőr” a tetején.
  • Akár egy nappal a vendégek érkezése előtt is elkészítheted.