Grillezett hagymaleves

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: 3

Grillezett hagymaleves

írta: Balogh Ferenc

Hozzávalók:

  • 4 db vöröshagyma
  • 4 db zöldségleves kocka
  • 60 g vaj
  • 5 g só
  • 3 g fekete bors
  • 100 g sajt
  • 60 ml fehérbor
  • 4 dl víz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a grillt közepesen melegre.
  2. Pucold meg a hagymákat és vágd le a tetejüket, valamint a gyökérzetet is úgy, hogy a hagymát lehetőleg ne vág le nagyon.
  3. Ezután vágd be felülről a hagymát, úgy hogy a fej egyben maradjon. Először egyik irányba ejt metszéseket (de ne vágj le az aljáig), majd erre merőlegesen is vágd be a hagymát.
  4. Mindegyik hagymát külön-külön ültesd fel egy dupla rétegű nagy alufóliára és kezd el egy fészket készíteni körülötte.
  5. Ha ez már megvan, akkor a négyfelé osztott vajat nyomkodd bele a hagyma tetejébe.
  6. Erre tedd rá a leveskockákat, majd öntsd nyakon az egészet a vízzel és a fehérborral.
  7. Óvatosan csomagold be őket és tedd fel a grillre, hogy elkészüljön.
  8. Sülés közben nem szabad nyitogatni vagy forgatni a csomagokat, hagyd legalább 40-50 percig sülni/főni.
  9. Amikor lejárt az idő és tapintásra puha a hagyma, nyisd ki a csomagokat és tedd rá a sajtot a majdnem kész levesre.
  10. Ekkor már nem kell visszacsomagolni, elég ha a grill tetejét lecsukod és pár perc alatt megolvasztod a sajtot.
  11. A levest kétszersülttel tálald.

Extra tippek:

  • Ha nem bízol az alufóliában, a csomagokat ne közvetlenül a rácsra tedd, hanem egy alufólia tálcára, így az nem ragadhat oda, hogy mozgatáskor kiszakadjon a „zacskó”.
  • Fehérbor helyett használhatsz sherryt az intenzívebb ízekért.
  • Szinte bármilyen hagymát választhatsz, de a kisebbeknek vagy a póréhagymának nem kell olyan hosszú sütési idő, azoknak fél óra is elég lehet.
  • Az alufólia helyett használhatsz ki tálkákat is, amiket lefedsz a sütéshez.