Paradicsomleves grillezett sajttal

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 3

Paradicsomleves grillezett sajttal

írta: Balogh Ferenc

Hozzávalók:

  • 140 g vaj
  • 5 g só
  • 3 g bors
  • 100 g konzervparadicsom
  • 5 g kakukkfű
  • 15 g cukor
  • 150 g cheddar sajt
  • 1 db lila hagyma
  • 16 szelet szendvicskenyér
  • 30 ml paradicsompüré
  • 600 ml zöldség alaplé
  • 120 ml főzőtejszín

Elkészítés:

  1. 60 g vajat melegítsd meg egy serpenyőben.
  2. Add hozzá a felkockázott lila hagymát, és sűrűn kevergetve pirítsd meg a hagymát közepes hőmérsékleten.
  3. Ezután add hozzá a paradicsompürét és a sót, borsot, majd keverd el, hogy a paradicsompüré mindenhol bevonja a hagymát. Két percig pirítsd újra a keveréket.
  4. Csak ezután öntsd bele a konzerv paradicsomot, a zöldséges alaplét.
  5. A cukor és a kakukkfű hozzáadása után, egy fedő alatt forrald fel a levest. Amikor forr vedd kisebb lángra, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni, anélkül, hogy megégnének.
  6. 30 perc múlva add hozzá a főzőtejszínt és vedd le a tűzről. Egy turmixgép vagy merülő turmix segítségével pürésítsd a paradicsomlevest.
  7. Ezután (de akár már e közben is) jöhet a sajtos rész elkészítése. Egy száraz, lehetőleg öntöttvas serpenyőt hevítsd fel közepes hőfokra.
  8. A kenyérszeletek egyik oldalát kend meg a maradék vajjal, oszlasd fel rajtuk a sajtot, és készítsd belőlük sajtos melegszendvicset.
  9. Ezeket aztán a forró serpenyőn pirítsd meg, mindkét oldalukat 3-3 percig, hogy a kenyér aranybarnára süljön és a sajt megolvadjon.
  10. A szendvicseket vágd kockákra, és tedd egy mélytányér aljába. A levest forrón ráöntve azonnal tálald.

Extra tippek:

  • A recepthez kevésbé érett cheddar sajtot válassz, ennek hiányában készülhet a leves trappista sajttal is.
  • Ha friss kakukkfüvet használsz, hagyd egészben a szálat és miután levetted a levest a tűzről, szedd ki a kakukkfüvet.
  • A kihűtött levesből mártogatóst is készíthetsz, ha kicsit csökkented az alaplé mennyiségét. Ebben az esetben a szendvicset csíkokra vágd.

 A sajt grillezéséhez használj öntöttvas sütőlapot!