Elkészítési idő: 100 perc
Nehézség: 4

Tradicionális sütőtök pite

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 1 csomag linzer tészta
  • 3 db tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 350 g sűrített tej
  • 350 g sütőtök püré
  • 170 g barna cukor
  • 5 g fahéj
  • 3 g gyömbérpor
  • 1 g szerecsendió
  • 3 g só

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a keget a diffúzer szettet használva 190°C-ra.
  2. A tésztát nyújtsd ki, majd egy kizsírozott piteformába tedd bele. Az ujjaiddal nyomkodd a tésztát szorosan az edényhez. A tetejénél lelógó széleket vágd le. (Készíthetsz belőlük linzert.)
  3. A tészta alját egy villával szurkáld meg alaposan, majd egy zsírpapírt helyezz rá és töltsd fel a formát sütőbabbal vagy rizzsel.
  4. Indirekt hőn süsd addig, amíg a szélei barnulni nem kezdenek. Ekkor vedd ki a sütőbél és távolítsd el a papírt és a nehezéket.
  5. Tedd vissza további 15 percig, hogy a tészta alja is aranybarnára süljön.
  6. Vedd ki és hagyd teljesen kihűlni.
  7. Vedd lejjebb a hőfokot.
  8. Egy nagyobb edényben keverd össze a tökpürét, a cukrot, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót, a sót, a sűrített tejet és az egész tojásokat.
  9. Amikor egynemű masszát kapsz, öntsd bele a tölteléket a tésztába.
  10. A tojássárgájával kend le a tészta széleit, majd indirekt grillezéssel süsd az egészet 40-45 percig, amíg a szélek megszilárdulnak, de a pite közepe még enyhén remegős marad.
  11. Hidegen tálald.

Extra tippek:

  • A pitét habtejszínnel tálald.
  • Ha nincs alumínium tálcád, használd a grill pecsenyesütő alsó részét a sütéshez.
  • Ha a sütőtököt is a kegen sütöd meg, az ízek még intenzívebbek lesznek a süteményben.


Használd a pecsenyesütőt

piteformának!