Hidegen és melegen is isteni fogás ez az ázsiai ihletésű tofu recept. Teljesen vegán, de gazdag ízvilága miatt a húszeretők is bátran tehetnek vele egy próbát.

Grillezett tofu

Elkészítési idő: pihentetés + 15 perc
Nehézség: 2

Grillezett tofu

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2 doboz tofu
  • 60 ml szója szósz
  • 120 ml fekete rizs cet
  • 1 ek szezámolaj
  • 5 cm gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 ml juharszirup
  • 1 ek pirított szezámmag

Elkészítés:

  1. A tofu és a szezámmag kivételével tegyünk mindent egy aprítóbe és keverjük addig a pácot, amíg a fokhagyma és a gyömbér is egészen kis darabokká válik.
  2. A tofut szeleteljük fel és tegyük bele a páclébe, lehetőleg úgy, hogy az teljesen ellepje a szeleteket. Legalább egy órát pihentessük, de ha egy egész éjszakát vár a sütésre, azzal sem okozunk kárt.
  3. Grillezés előtt melegítsük elő a grill közepes/alacsony hőfokra, kenjük le a rácsok egy kevés olajjal, és csöpögtessük le a tofuról a felesleges pácot.
  4. Ezután a szeleteket tegyük fel a rácsra, majd 3 perc után forgassuk el 90 fokban, hogy szép grilljeleket süssünk bele. Az új pozícióban is süssük 2-3 percig.
  5. Ekkor fordítsuk meg a szeletet, és a másik oldalon is végezzük le a "csíkozást".
  6. Tálalás előtt a visszamaradt páclét szűrjük le és egy serpenyőben főzzük addig, amíg kicsit besűrűsödik.
  7. Adjuk hozzá a pirított szezámmagot, és tálaláskor locsoljuk meg a tofut vele.