Ha valami különleges karácsonyi halas receptre vágyik, próbálja ki a tejjel grillezést.

Tejben grillezett ponty

Elkészítési idő: pihentetés + 60 perc
Nehézség: 3

Tejben grillezett ponty

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 4 szelet ponty
  • 1 l tej
  • 30 ml olívaolaj
  • 10 g fokhagyma por
  • 5 g só
  • 5 g cayenne bors
  • 5 g fehér bors
  • 5 g rozmaring
  • fél csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy kisebb tálban keverjük össze a fűszereket, a petrezselyem nélkül.

  2. A tisztított halszeleteket alaposan dörzsöljük be a fűszerkeverékkel mindkét oldalon.

  3. Egy kisebb, de magas falú edényt olajozzunk be, majd ebbe fektessük bele a fűszerezett halakat, és ekkor szórjuk meg őket az apróra vágott petrezselyemmel.

  4. Locsoljuk meg a szeleteket az olívaolajjal, majd fedjük be alufóliával és tegyük a hűtőbe pihenni egy órára.

  5. A sütéshez a grillt melegítsük fel 200 °C-ra.

  6. A halat vegyük ki a hűtőből, távolítsuk el róla az alufóliát, és öntsük fel tejjel.

  7. Ezután már mehet sülni a hal, vastagságától függően 30-45 percig.

Extra tippek:

  • A fokhagyma por helyett használhatunk igazi fokhagymát is, ebben az esetben két gerezdet kell összezúzni, és a halszeletekre egyenletesen elteríteni.

  • A szelet helyett használhatunk a recepthez filét is, de akkor a fűszereknek elég a felét a halra szórni. A két halrész vastagságbeli különbsége miatt, ha az összes fűszert felhasználnánk, az nagyon elnyomná a hal ízét.

  • A hallal együtt süthetünk zöldségeket is, hogy tartalmasabb és ízesebb változatot kapjunk. Mielőtt a hal menne a hűtőbe pihenni, az edényébe vágjunk bele egy nagyobb fej hagymát, és tegyünk mellé egészben egy gerezd fokhagymát is.