Egzotikus jus-ben pácolt oldalas egyben sütve, ötfűszeres-tojásos rizspogácsával

Elkészítési idő: 170 perc
Nehézség: 4

Egzotikus jus-ben pácolt oldalas egyben sütve, ötfűszeres-tojásos rizspogácsával

írta: SpaTrendOnline

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésoldalas
  • 15 dkg jázminrizs
  • 1 tk kínai ötfűszer-keverék
  • 4 db tojás
  • 1 db chili
  • fél csokor koriander levél
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 20 dkg kelbimnó
  • 2 ek sötét szójaszósz
  • 2 ek földimogyoró-olaj
  • 1 tk barna cukor
  • 3 ek szezámmag
  • 3 szál újhagyma zöldje
  • 1 kg sertés húsos csont
  • 1 kg vegyes leveszöldség (hagyma, fokhagyma, sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé)
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl vörösbor
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

  1. A jus (ejtsd: zsü)-höz: a csontot több darabba vágjuk, a leveszöldséget is megtisztítjuk, falatnyi darabokra szeljük. A húst tepsibe tesszük, sütőbe toljuk, megpirítjuk. A zöldségeket egy nagy fazékban kevés olajon szintén megpirítjuk, hozzáadjuk a csontot. Felöntjük kb. 4 l vízzel, felforraljuk, lehabozzuk. Hozzáadjuk a csillagánizst, a fahéjat és a szegfűszeget, majd 2 órán keresztül nagy lángon főzzük. Ezután elfőzzük a lé nagy részét, kivesszük a csontot és a zöldségeket. Leszűrjük, majd addig redukáljuk, míg kb. fél liter marad. Beleöntjük a bort, kiforraljuk, majd beállítjuk a sót. Elzárjuk a lángot, kockánként elkeverjük benne a vajat. Pár ek-lal félreteszünk a tálaláshoz.
  2. Az oldalast egyben hagyjuk, vagy nagyobb darabokra szeljük, megszurkáljuk hústűvel. Sózzuk, borsozzuk, leöntjük a közben langyosra hűlt jus-vel. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. Közepesen forró grillrácsra fektetjük, időnként megforgatva, a mártással kenegetve min. 2 óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a csontok mellett is puha, omlós a hús, kívül pedig ropogósra sül.
  4. Közben a szójaszószt összekeverjük a mogyoróolajjal és a barna cukorral, amíg feloldódik. Beleforgatjuk a félbevágott kelbimbókat.
  5. A rizst sós vízben megfőzzük, nem kell pergősre, legyen ragacsos. Hozzáadjuk az ötfűszer-keveréket, két tojásból sütött, apróra darabolt rántottát, az apróra szelt chilit és koriandert. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, összekeverjük a másik két nyers tojással.
  6. Mikor a hús már majdnem kész, a köretet is elkészítjük. A kelbimbók mindkét oldalát öt-öt percig grillezzük, majd megforgatjuk a szezámmagban és ismét pár percre visszatesszük a rácsra sülni.
  7. A tojásos rizsből féltenyérnyi pogácsákat formázunk. Egy darab alufóliát beolajozunk, a rácsra rakjuk, a pogácsák mindkét oldalát ezen megsütjük.
  8. Tálaláskor pár rizspogácsát tányérra szedünk, mellékanalazunk a kelbimbóból, majd a tetejére ültetünk a felszeletelt oldalasból néhány darabot. Meglocsoljuk a félretett jus-vel és megszórjuk kevés felkarikázott újhagymával.

Extra tippek:

  • Ebben a fogásban többféle ázsiai ország konyhájának különlegességét szerettem volna felidézni. A pác íze a pho levest idézni, a fűszeres kelbimbó egy japán különlegesség, a rizst pedig minden távol-keleti államban ismerősként üdvözlik.

A zölség grillezéséhez használj speciális kosarat.