Nyárson sült marharostélyos

Elkészítési idő: 270 perc
Nehézség: 5

Nyárson sült marharostélyos

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 4,5 kg marharostélyos
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 85 g dijoni mustár
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 csipet frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A marharostélyost tekerd össze, majd rögzítsd a hosszúkás henger alakban.
  2. A fokhagymát szeleteld fel, majd tűzdeld meg vele a rostélyost.
  3. Az apróra vágott fűszernövényeket keverd el a mustárral, majd borsozd meg jól a keveréket.
  4. A fűszeres mustárt aztán masszírozd bele jól a húsba, majd tűzd fel az így előkészített húst a nyársra.
  5. A sütőrács most nem kell, azt félreteheted. Ha viszont van nyársforgató a grilleden, akkor az most jól jön majd. Tedd fel a húst a grillre, úgy hogy a nehezebb része kerüljön a tűzhöz közelebb.
  6. A hús közelébe tegyél egy kisebb edényt folyadékkal félig feltöltve. Ebbe tehetsz sima vizet vagy víz és vörös bor keverékét is. Ennek gőze puhítja és ízesíti majd a sütés alatt a húst.
  7. Süsd a rostélyost három és fél órán keresztül addig, amíg a hús belső hőmérséklete el nem éri a 60 °C-ot.
  8. Ezután már csak egy rövid (20 perces) pihenőt kell kivárni a szeletelésig és jöhetnek a vendégek tányérjukkal a kezükben.

Extra tippek: 

  • A rostélyos más néven magas hátszín, érdemes tehát ezen a néven is keresni, bár egy hentes biztos mindenhogy megérti mit szeretnél.
  • Mielőtt feltennéd a nyársat a tűzre, ellenőrizd, hogy megfelelő helyen van-e a húst, egyensúlyban van-e nyárs a sütéshez. Később már nehezebb átrakni a meleg húst.
  • Ha nincs nyársforgatód, akkor is elkészítheted a receptet, de ebben az esetben simán a rácson süsd a húst. Ilyenkor a rács alá kerüljön közvetlenül a folyadékkal felöltött tepsi és közepes hőfokon süsd zárt fedő alatt a rostélyost.