Az időjárás már jelzi, hogy vége a nyárnak, így a grillen készült fogások közé is becsempészhetjük az őszt. Ezúttal a szőlő édeskés ízét köszönthetjük viszont a csirkén, ami megadja az étel különleges zamatát.

Szőlőmázas grillezett csirke

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 3

Szőlőmázas grillezett csirke

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 3 marék magtalan szőlő
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db hagyma
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek barna cukor
  • 1 kg csirke (mell, comb)
  • 2 kk rozmaring

Elkészítés:

  1. Először készítsük el a mázat, amihez egy aprítóba tegyük bele a szőlőt. Ezt dolgozzuk össze, míg pépes állagot kapunk.
  2. Egy serpenyőben forrósítsunk fel két kanál olívaolajat az oldalégőn, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és pároljuk meg.
  3. Ezután jöhet bele az ugyancsak apróra vágott fokhagyma, amit pár percig pirítsunk, majd adjuk a keverékhez a szőlőt, a balzsamecetet, a szójaszószt, a cukrot és egy csipet rozmaringot.
  4. Forraljuk fel a keveréket, majd kis lángon főzzük sűrű szósszá 10 perc alatt.
  5. Kicsit hűtsünk rajta mielőtt visszatennénk az aprítóba, hogy egy nemű mártást csináljunk belőle.
  1. Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
  2. A csirkéket kenjük le a megmaradt olajjal, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, végül pedig rozmaringgal is szórjuk meg.
  3. Ezután tegyük fel a rácsra, majd kezdjük el a sütést. Minden fordításnál kenjük le a húst a szőlős mázzal, és így süssük készre a csirkét. A csirkerészek mérete és típusa más-más sütési időt követel, így ügyeljünk arra, hogy teljesen átsüljenek.