A citrommal és vinaigrette mártással leöntött grillezett burgonya saláta egy frissítő, mégis laktató köret, amely tökéletes nyári grillezésekhez. Elkészítése nem bonyolult, már első is biztos a sikerélmény.

Krumpli saláta citromosan

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: 4

Krumpli saláta citromosan

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 kg újburgonya
  • 2 ek friss oreganó
  • 2 ek friss petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 120 ml olívaolaj
  • 1 szál újhagy
  • 1 db hagyma
  • 1 ek mustár
  • 1 db citrom

Elkészítés:

1. A grill előmelegítése közben (közepes/magas hőfok) sós vízben főzze elő a burgonyákat. Forrástól számított 5 perc is elég, hogy egy kicsit megpuhuljon, de ne teljesen. Ezután tegye félre lecsöpöni és hűlni.

2. Közben a fűszereket válassza két felé. Az egyik tálba menjen 1 kanál oregánó, petrezselyem, a zúzott fokhagyma fele (2 gerezd) és az olaj fele is. Ehhez jöhet még egy csipet só és bors, majd ezzel jól vonja be a kezelhetőre hűlt krumplikat. A nagyobb darabokat vágja félbe.

3. A pácból mindenhova jusson. Ebben a szakaszban nem baj, sőt, kifejezetten előnyös, ha a krumpli felülete egy kicsit megtörik, tehát nem kell vele finoman bánni. Minél egyenetlenebb a krumpli külseje, annál ropogósabbra sül majd a grillen.

4. A fűszerek másik felét az apróra vágott hagymával és mustárral egy külön tálba keverje össze, és tegye félre.

5. Amikor felmelegedett a grill, készítse elő a rácsot vagy a grillapot a sütésre. Melegítse elő a grillen és kevés olajjal kenje le őket, hogy ne ragadjon le a burgonya. Ezután vágással lefelé tegye fel a krumplit sülni, és időnként forgatva 8-10 perc alatt süsse aranybarnára.

6. Az utolsó egy-két percben a félbevágott citromot is tegye fel a grillre, és pirulásig süsse.

7. Ezután a krumpli mehet egy mélyebb tálba, erre facsarja rá a megsült citromot, majd végül öntsön a félretett vinaigrette mártástból is a kész salátára.