Ha szeretné télen is folytatni a grillezést, akkor ez a leves recept stílusos választás a kinti mínuszokban is.

Paradicsomleves grillezett sajttal

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: 3

Paradicsomleves grillezett sajttal

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 140 g vaj
  • 5 g só
  • 3 g bors
  • 100 g konzervparadicsom
  • 5 g kakukkfű
  • 15 g cukor
  • 150 g cheddar sajt
  • 1 db lila hagyma
  • 16 szelet szendvicskenyér
  • 30 ml paradicsompüré
  • 600 ml zöldség alaplé
  • 120 ml főzőtejszín

Elkészítés:

  1. 60 g vajat melegítsük meg egy serpenyőben.
  2. Adjuk hozzá a felkockázott lila hagymát, és sűrűn kevergetve pirítsuk meg a hagymát közepes hőmérsékleten.
  3. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét és a sót, borsot, majd keverjük el, hogy a paradicsompüré mindenhol bevonja a hagymát. Két percig pirítsuk újra a keveréket.
  4. Csak ezután öntsük bele a konzerv paradicsomot, a zöldséges alaplét.
  5. A cukor és a kakukkfű hozzáadása után, egy fedő alatt forraljuk fel a levest. Amikor forr vegyük kisebb lángra, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni, anélkül, hogy megégnének.
  6. 30 perc múlva adjuk hozzá a főzőtejszínt és vegyük le a tűzről. Egy turmixgép vagy merülő turmix segítségével pürésítsük a paradicsomlevest.
  7. Ezután (de akár már e közben is) jöhet a sajtos rész elkészítése. Egy száraz, lehetőleg öntöttvas serpenyőt hevítsük fel közepes hőfokra.
  8. A kenyérszeletek egyik oldalát kenjük meg a maradék vajjal, oszlassuk el rajtuk a sajtot, és készítsünk belőlük sajtos melegszendvicset.
  9. Ezeket aztán a forró serpenyőn pirítsuk meg, mindkét oldalukat 3-3 percig, hogy a kenyér aranybarnára süljön és a sajt megolvadjon.
  10. A szendvicseket vágjuk kockákra, és tegyük egy mélytányér aljába. A levest forrón ráöntve azonnal tálaljuk.

Extra tippek:

  • A recepthez kevésbé érett cheddar sajtot válasszunk, ennek hiányában készülhet a leves trappista sajttal is.
  • Ha friss kakukkfüvet használunk, hagyjuk egészben a szálat és miután levettük a levest a tűzről, szedjük ki a kakukkfüvet.
  • A kihűtött levesből mártogatóst is készíthetünk, ha kicsit csökkentjük az alaplé mennyiségét. Ebben az esetben a szendvicset csíkokra vágjuk.

 A sajt grillezéséhez használj öntöttvas sütőlapot!