Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: 3

Karamellizált hagymás-kecskesajtos feltét

írta: SpaTrend

Hozzávalók:

  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 250 g kecskesajt
  • 15 g vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • fél csokor bazsalikom

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb serpenyőt helyezz fel a közepes hőfokra előmelegített grillre, majd dobd bele a vajat, és öntsd mellé az olívaolajat is.
  2. Amikor elvegyül egymással, és jól felforrósodik a két zsiradék, dobd az edénybe a vastag szeletekre vágott hagymát, és néhányszor megkeverve süsd 5 percig.
  3. Ezután vedd alacsonyra a grill hőmérsékletét, és süsd addig a hagymát így, míg megpuhul és aranybarnává változik. Ne aggódj, ha nem végzel hamar, ez a fázis akár 40 percig is eltarthat.
  4. Amíg a hagyma pirul, addig készítsd elő a fokhagymát. Az egész fejet (pucolás nélkül) locsold meg olajjal és csomagold bele egy kisebb alufóliába.
  5. Süsd az így bebugyolált fokhagymát alacsony hőmérsékleten legalább 30 percig vagy addig, amíg belül is megpuhul, majd hűtsd ki.
  6. Amikor a fokhagyma eléggé kihűlt, akkor szabadítsd meg a gerezdeket a héjuktól, és nyomd bele a hagymás edénybe őket.
  7. Ekkor add hozzá a nagyobb darabokra felvágott kecskesajtot és 10-15 percig főzd együtt a keveréket.
  8. Amikor már bugyborékol a sajtos főzet, vedd le a grillről és keverd bele az ecetet és a bazsalikomot.

Extra tippek:

  • Friss bazsalikom helyett használhatsz a szárított változatból 20 g-ot a recepthez.
  • A fokhagymát sütőben is elkészítheted kicsivel gyorsabban. Ehhez 200 °C-ra fűtsd fel a sütőt, majd tedd be az alufóliába csavart fokhagyma fejet. 
  • A karamellizált hagymás-sajtos feltét pirítósra, de pizzára is kiváló. Mártogatósként pedig szinte bármilyen pirított pékáruhoz jól illik. De friss zöldségrudakkal is párosítható.