A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag édesburgonya remek krumpli helyettesítő, de ennél többre is képes. Saját jogán is izgalmas köret vagy rágcsálni való készülhet belőle. Ilyen ez a mézes változat is.

Mézes, grillezett édesburgonya

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: 3

Mézes, grillezett édesburgonya

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 8 kisebb db édesburgonya
  • 4 ek olívaolaj
  • 60 ml méz
  • 60 ml borecet
  • 5 g só

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. Az édesburgonyát kenjük le a fele olajjal, majd szorosan csavarjuk bele fóliába, és a grillen süssük puhulásig. Ez mérettől függően 30-45 percet is igénybe vehet. 5 percenként forgassuk meg a krumplikat, hogy mindenhol egyenletesen süljenek.
  3. Közben a mézet, az ecetet és a sót forraljuk össze az oldalégőn, és sűrítsük be egy kicsit4-5 perc alatt. Melegen lesz rá szükség, így elég a sütés végefelé elkezdeni ezt a folyamatot.
  4. A megpuhult édesburgonyákat vegyük ki a fóliából, és vágjuk őket kisebb darabokra. Igény szerint féle vághatjuk vagy akár chipsként fel is szeletelhetjük.
  5. A krumpli felületét kenjük le a maradék olajjal, sózzuk, és ezzel a felülettel lefelé tegyük vissza a rácsra5 percre, hogy megpiruljon.
  6. A rácsról levéve az édesburgonyát azonnal kenjük le a mézes mázzal, majd egy tálra halmozva önthetünk még rá a mázból. Ízlés szerint mehet még rá egy kevés só vagy akár fekete bors is.