Profilom 2014. július 22. Kedd - Magdolna

Élvezzük a kertet!


Otthonunk – szerencsés esetben – nem ér véget a lakásajtónál: a házat körülölelő udvar ugyanúgy színtere mindennapi életünknek, mint a belső terek. A kert nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy szinte minden, bent végzett tevékenységünkkel kiköltözzünk a szabadba.


Hazaérünk: az „előszoba”

Az előkert és a kocsibejáró amolyan „előszobája” a kertnek – a látogató itt szerzi meg első benyomásait, de a mi hangulatunkat is meghatározza, hogy milyen látvány fogad, ha hazaérkezünk.


Zöld nappali

A kert mindenekelőtt a pihenés, kikapcsolódás helyszíne. Akár terasz kapcsolódik a lakáshoz, akár a kert egy árnyékos részén alakítjuk ki a pihenősarkot, ez lesz az a hely, ahol leülhetünk beszélgetni, olvasgatni, hangulatosan enni-inni barátainkkal vagy a családdal. A kertnek ebben a részében nem a növényzeté a főszerep, ennek a területnek a stílusát a kerti bútorok kiválasztása, a sütögetőhely kialakítása határozza meg. Fontos szempont azonban, hogy itt töltjük majd a legtöbb időt, innen látjuk a kert többi részét – ennek megfelelően kell megteremtenünk a látványt.


A pihenőtér kialakítását gyakran meghatározza, hogy milyen módon tudunk árnyékot biztosítani. Hangulatos, ha egy korosabb fa árnyékolja a kerti asztalt, de vannak kertek, ahová egy határozott vízszintes-függőleges tagolású pergola vagy egy izgalmas formájú napvitorla illik jobban.


Gyerekszoba

Gyerekeink is örömmel használják a kertet. A futkározás, bújócskázás, gyepen hancúrozás mellett egy biztonságos kerti játékokkal kialakított játszósarokkal biztosíthatjuk, hogy megfelelő időt töltsenek a szabadban. A kisebb gyerekek birodalmát olyan helyen alakítsuk ki, ahol más tevékenységünk mellől is szemmel tudjuk őket tartani. Ha már kinőtték a homokozót, alakítsuk át a területet: a nagyobbakat is mozgásra lehet bírni egy kosárpalánk, focikapu vagy pingpongasztal segítségével.


Fürödjünk!

Ha nagy a hőség, mi lehet jobb egy hűsítő csobbanásnál? Talán csak az, ha még autóba sem kell ülnünk, hogy elérjük a medencét. Bármilyen méretű, alakú vagy felszereltségű medencét el lehet helyezni harmonikusan a kertben. A növényzetet ilyenkor úgy alakítsunk, hogy kizárjuk az illetéktelen pillantásokat, a fürdőzőknek pedig olyan látványt teremtsünk, amely segíti a tökéletes kikapcsolódást.

Azoknak, akik klórmentes, természetesebb környezetet idéző vízben szeretnének megmártózni, a fürdőtavakat javasoljuk.


Éléskamra

Ha nem ódzkodunk a kertészkedéstől, akkor bátran alakítsunk ki egy kis konyhakertet. A hagyományos díszfák mellett vagy helyett gyümölcsfák is árnyékolhatják a kertet – tavasszal virágaiknak, nyáron a rajtuk termő finomságoknak örülhetünk. A konyhakert esztétikusan beilleszthető a kert egészébe, vagy – egy rusztikusabb stílusú kertbe – akár vegyíthető is a dísznövényekkel. Higgyétek el, semmi sem fogható a saját kertünkben szedett paradicsom ízéhez!


A fűszernövények illatosak, szépek, és sohasem elég belőlük – jó, ha a konyhánk közelében nevelünk néhány tövet a kedvenceinkből.


Használjuk a kertet!

A legrosszabb, ami egy kerttel történhet, ha jövet-menet csak átrobogunk rajta, esetleg feladatként tekintünk rá („szent ég, megint le kell nyírni a füvet!”). A jól átgondolt kerttervezés segít abban, hogy minél többet, és minél szívesebben időzzünk a kertünkben.


A kert kialakításához, berendezéséhez és gondozásához további ötleteket és tanácsokat találhattok a www.toepites.hu oldalon.


Szöveg: Hollósi Katalin

Írta: Spatrend Online
További cikkek a szerzőtől
 Hirdetés
 Facebook
A hét témája
Így válassz grillt A grillek jó esetben hosszú ideig elkísérnek majd az életben, ezért a létező legtökéletesebb választásra kell törekedni, hogy az első grillszezon után se bánd meg a döntésed. Hogy tartósan örülhess az új szerzeménynek, ezeket tartsd szem előtt:Az anyagAz egyik legfontosabb vásárlási szempont a grilleknél az alapanyag, amiből magát a készüléket gyártották. Lehetőleg minőségi rozsdamentes acél grillt válassz, ami ránézésre és fogásra is szilárdan áll a lábán, nem hajlik, és nem dől semerre.A sütő lelkeA grill lényege az égő rendszer, ami meghatározza, hogy milyen könnyű vagy éppen keservesen nehéz lesz hatékonyan használni a grillt. A rozsdamentes acél ennél a tételnél is jó választás, de az égő minősége mellett a kontroll egységet is vedd szemügyre. Fontos, hogy a hőfok szabályozást egyszerűen és pontosan meg tudd oldani, ne csak körülbelüli értéket állíthass.SütőrácsAnyagát tekintve heves viták tárgya, de a legegyszerűbben úgy lehet eldönteni, hogy milyen típus mellett dönts, hogy megnézed a súlyát. A nehezebb rács mindig jobb választás, mint könnyebb társai. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy milyen a rács formája. Ha teheted, olyat válassz, aminek az elő- és a hátoldala eltérő, így egy egyszerű fordítással két különböző rácsozást is elérhetsz a húson. A páccal borított húsokhoz például nem a vékony rácsozat, hanem kis vájatokat is tartalmazó rács az ideális, ami elvezeti a lecsöpögő szószt.SütődobozElsőre csak tárolási funkciót társítunk mellé, pedig a fel és lehajtható grilltető jelentős szerephez jut a sütés során is. A rozsdamentes acél újfent jó megoldás, mert képes megfelelő ideig bent tartani a meleget, hogy tökéletes körülményeket teremtsen a sülő hús számára. A nagy dobozméret ugyanakkor lehetővé teszi az egyben sütött húsok készítését, ami grillcsirke készítésénél szintén fontos szempont lesz.