Profilom 2018. március 20. Kedd - Klaudia

Digitális ökoház 10 hét alatt


Egy spanyol cég 10 hét alatt képes felhúzni egy olyan környezetbarát lakóházat, melynek minden szegletét irányíthatod az okostelefonodról.

A NOEM tervezőcég egyedi ökoházának gyártása és fenntartása is teljes mértékben környezetbarát, emellett kihasználja a modern technológia minden lehetőségét. A lakás folyamatosan méri a beltér levegőjének összetételét, és az adatok alapján szabályozza a szellőztetést, a légkondicionálást, a fűtést, ezzel optimálisan kihasználja az energiaforrásokat. Az adatokat a mobilodon te is megkapod. A hűtőtől a lámpákig minden elérhető a neten keresztül. A világítást nem csak a telefonod pötyögtetésével tudod szabályozni, de azt is beállíthatod, hogy a ház a GPS alapján felismerje, ha a közelben vagy, így előre felkapcsolja neked a külső villanyokat. A falra szerelt kapcsolók teljesen hiányoznak a házból, minden kapcsoló független és rádiójelekkel kommunikál az eszközökkel. Ez azt jelenti, hogy villanyszerelő nélkül oda rakod fel a kapcsolókat, ahova akarod, és bármikor megváltoztathatod a helyüket. Például, ha nem szeretnéd, hogy a gyerek elérje valamelyik villanykapcsolót, egyszerűen magasabbra teszed – ez nem igényel semmilyen technikai tudást.

A faszerkezetű, 96 négyzetméteres épület két modulból áll. A nagyobb rész 9x4,5 méteres, mely a nappalit, a konyhát illetve az ebédlőt foglalja magába. A kisebbik modul 9x3 méteres, egy hálószoba, egy fürdő és egy vendéghálószobává alakítható dolgozószoba található benne.

A NOEM ökoháza a jövő lakóegységeinek egyik előhírnöke. Rekord idő alatt legyártható és felállítható, hasonló kategóriában nincs versenytársa Európában. És a legnagyobb előnye, hogy a környezetbarát kialakítása nem megy sem a kényelem, sem a technikai felszereltség rovására.

Írta: Mizsei Károly
További cikkek a szerzőtől
 Facebook