Digitális ökoház 10 hét alatt

Egy spanyol cég 10 hét alatt képes felhúzni egy olyan környezetbarát lakóházat, melynek minden szegletét irányíthatod az okostelefonodról.


Egy spanyol cég 10 hét alatt képes felhúzni egy olyan környezetbarát lakóházat, melynek minden szegletét irányíthatod az okostelefonodról.

A NOEM tervezőcég egyedi ökoházának gyártása és fenntartása is teljes mértékben környezetbarát, emellett kihasználja a modern technológia minden lehetőségét. A lakás folyamatosan méri a beltér levegőjének összetételét, és az adatok alapján szabályozza a szellőztetést, a légkondicionálást, a fűtést, ezzel optimálisan kihasználja az energiaforrásokat. Az adatokat a mobilodon te is megkapod. A hűtőtől a lámpákig minden elérhető a neten keresztül. A világítást nem csak a telefonod pötyögtetésével tudod szabályozni, de azt is beállíthatod, hogy a ház a GPS alapján felismerje, ha a közelben vagy, így előre felkapcsolja neked a külső villanyokat. A falra szerelt kapcsolók teljesen hiányoznak a házból, minden kapcsoló független és rádiójelekkel kommunikál az eszközökkel. Ez azt jelenti, hogy villanyszerelő nélkül oda rakod fel a kapcsolókat, ahova akarod, és bármikor megváltoztathatod a helyüket. Például, ha nem szeretnéd, hogy a gyerek elérje valamelyik villanykapcsolót, egyszerűen magasabbra teszed – ez nem igényel semmilyen technikai tudást.

A faszerkezetű, 96 négyzetméteres épület két modulból áll. A nagyobb rész 9x4,5 méteres, mely a nappalit, a konyhát illetve az ebédlőt foglalja magába. A kisebbik modul 9x3 méteres, egy hálószoba, egy fürdő és egy vendéghálószobává alakítható dolgozószoba található benne.

A NOEM ökoháza a jövő lakóegységeinek egyik előhírnöke. Rekord idő alatt legyártható és felállítható, hasonló kategóriában nincs versenytársa Európában. És a legnagyobb előnye, hogy a környezetbarát kialakítása nem megy sem a kényelem, sem a technikai felszereltség rovására.

Címkék: