Profilom 2018. március 22. Csütörtök - Beáta, Izolda

Hálószoba a tenger hullámai között


Ha távolról fürkésszük, először inkább egy monumentális szobornak gondolhatjuk a kirajzolódó körvonalakból. Közelebb érve viszont már biztos, hogy az Olas, azaz Hullámok névre hallgató spanyol projekt nem egy műalkotást, hanem egy futurisztikus tengerparti házat jelent.

 

 

Victor Lusquiños építész vallja, a természet tisztelete és ismerete segítheti egy új projekt születését. Az Olas ennek a hitvallásnak a tökéletes megvalósulása. Az épület az óceán hullámait jeleníti meg. A kívül-belül kerámiába burkolt hullámok adják a védelmező hátteret. A köztük feszülő üvegfalak pedig teljes panorámát biztosítanak. Kilátást a zöldellő partra és a tengerre.

 

Az egymást fedő hullámok alkotta háromszintes otthon minden emelete tartogat valami különlegességet. A legfelsőn a zavartalan pihenést szolgáló terasz kapott helyet. A középső szinten várja gazdáját a hálószoba, aminek külön dísze Joan Miró egyedi mozaik alkotása. A földszinten vannak a közösségi terek, a házhoz kapcsolt medence pedig szinte összeköti a tengert és az épületet. A ház belső kialakítása pedig szemet gyönyörködtetően tovább követi az alap ötletet – falakon, bútorokon, mindenütt megmaradnak a lekerekített vonalak. A vízszintes tetőelemek pedig a végtelen horizontba vezetnek. Igen, ez kívül-belül a tenger iránti mély tisztelet, amely áthatja a teljes műremeket.

 

Írta: Repka-Takács Judit
További cikkek a szerzőtől
 Facebook