Profilom 2017. november 17. Péntek - Hortenzia, Gergő

Jin-jang: építészeti egyensúly


Már megszoktuk, hogy a japánok másképp gondolkodnak, és gyakran olyan megoldást találnak egy-egy problémára, amely homlokegyenest szembe megy a konvencióinkkal és az elvárásainkkal... és hogy épp ezért lesz jó.


Az UID Architects japán tervezőiroda munkája egyrészt bravúros tervezés, másrészt meleg, bájos otthon egy fiatal pár számára. Első ránézésre talán nem könnyű átlátni, hogy is van összerakva ez a ház: süllyesztett szintek, íves kivágások, zegzugos terek. A fő alakító elemek a kör alakú kivágások és a szinteltolások.


Az ívelt vonalak dinamizmusa, valamint a függőlegesen elmozduló szintek vezetik a szemet, így a tér folyamatos mozgásban van. Az üveg és a nyersfa, valamint a sok növény és a kövek természet közelivé teszik ezt az életteret, és e két alapelv – a mozgás és a természetesség – segítségével egy igazán eleven otthont hoztak létre a tervezők.


A külső, négyzetes forma mintegy keretbe foglalja az állandó mozgásban lévő, körívekkel szabdalt belső teret, és létrehozza azt a kontrasztot, amely helyrebillenti az egyensúlyt, így nem kelt eltúlzott hatást az összkép. Külön érdekesség, hogy a lakrészt végig üvegablakok zárják le, és előtétként takarja a külső, fából készült fal. Ezzel a megoldással rengeteg természetes fény áramlik be a lakásba, ami a skandináv designt még különlegesebbé teszi.


Írta: Spatrend Online
További cikkek a szerzőtől
 Facebook