Textil váltja a betont: itt a legújabb zöld ház terve

A fával, hatalmas üvegfelületekkel dolgozó ökoházak legújabb generációja már elhagyja a nehézkes alapanyagokat, és a sátrak világából merít ihletet. Így készült el a legmodernebb, 75 m2-es zöld ház, ami megújuló energiával dolgozik.A Solar Decathlon Europe versenyén száll majd ringbe egy nemzetközi tervezőcsapat házmodellje, ami szinte teljesen textilből készült. Az amerikai Brown Egyetemnek és a németországi Erfurt Alkalmazott Tudományok Egyetemének tanulói álltak össze, hogy minimális energiával fenntartható lakóteret vessenek papírra, ami a kor technológiai és megjelenésbeli követelményeinek is maximálisan eleget tesz. A napenergiát hasznosító épület a passzív házak zárt rendszerét öltözteti egy sokkal légiesebb és elegánsabb köntösbe. Az üvegfalakra sátorként boruló hajlított tetőszerkezet kétség kívül egyéni megjelenést kölcsönöz a háznak, de az épület nagy előnyei közé tartozik az elenyésző súlya ellenére tapasztalható masszívsága. A június 27-től július 14-ig zajló franciaországi Solar Decathlonra felépített épület bár könnyen szállítható és összeszerelhető, mégis tökéletesen ellenáll a zord időjárásnak és a „vászontető” sem adja meg magát egy hevesebb zivatarnak. A Techstyle House névre keresztelt projekt legnagyobb ellenfele tehát nem az időjárás, de valószínűleg még csak nem is a versenytársak csapata lesz, hanem az a hitetlenkedés, ami egy „sátor” házként való újjáéledését övezi.


A fával, hatalmas üvegfelületekkel dolgozó ökoházak legújabb generációja már elhagyja a nehézkes alapanyagokat, és a sátrak világából merít ihletet. Így készült el a legmodernebb, 75 m2-es zöld ház, ami megújuló energiával dolgozik.

A Solar Decathlon Europe versenyén száll majd ringbe egy nemzetközi tervezőcsapat házmodellje, ami szinte teljesen textilből készült. Az amerikai Brown Egyetemnek és a németországi Erfurt Alkalmazott Tudományok Egyetemének tanulói álltak össze, hogy minimális energiával fenntartható lakóteret vessenek papírra, ami a kor technológiai és megjelenésbeli követelményeinek is maximálisan eleget tesz.

A napenergiát hasznosító épület a passzív házak zárt rendszerét öltözteti egy sokkal légiesebb és elegánsabb köntösbe. Az üvegfalakra sátorként boruló hajlított tetőszerkezet kétség kívül egyéni megjelenést kölcsönöz a háznak, de az épület nagy előnyei közé tartozik az elenyésző súlya ellenére tapasztalható masszívsága. A június 27-től július 14-ig zajló franciaországi Solar Decathlonra felépített épület bár könnyen szállítható és összeszerelhető, mégis tökéletesen ellenáll a zord időjárásnak és a „vászontető” sem adja meg magát egy hevesebb zivatarnak. A Techstyle House névre keresztelt projekt legnagyobb ellenfele tehát nem az időjárás, de valószínűleg még csak nem is a versenytársak csapata lesz, hanem az a hitetlenkedés, ami egy „sátor” házként való újjáéledését övezi.

Címkék: