Ajtónkon kopogtat a jövő – Electrolux Design Lab 2014

Az Electrolux versenye minden évben tervezők százait inspirálja hihetetlen tárgyak, az életünket könnyebbé tévő eszközök készítésére. Bár a legtöbb ötlet koncepció szinten megragad, ettől nem lesz kevésbé lenyűgöző az a hatalmas korpusz, amit a világ 74 országának diákjai idén kitaláltak a fenntartható, egészséges otthon témakörében.A több száz pályamunka közül a legjobb száz kerül a nagyközönség elé, akik aztán szavazataikkal bejuttathatják a kedvenc koncepcióikat a következő fordulóba. A 100 tervezett között két magyar versenyző munkájára is szavazhattunk május 16-ig, hogy hozzásegítsük őket a 5000 eurós fődíjhoz. SPICE=Koczka Kristóf ötlete az egészséges és tudatos étkezések világába próbál meg újat hozni. A SPICE= egy olyan komplex bioszféra, mely szinte magától neveli azokat a fűszer- és gyógynövényeket, amelyekre szerinte szükségünk van. A környezetet és a felhasználó szokásait elemezve állapítja meg, hogy milyen tápanyagokat kell fogyasztanunk az ideális állapot eléréséhez, majd ezt meg is teremti számunkra. PETEKovács Apor a ruházkodásunkat reformálná meg műanyag palackok segítségével. Na, nem arról van szó, hogy szoknyát vagy sapkát vagdos nekünk a flakonokból, hanem létrehozott egy olyan háztartási eszközt, ami feldolgozza, és pólóvá alakítja a műanyagot. Mi tervezhetjük meg a ruhadarab színét és fazonját és nincs is más dolgunk, mint a PETE-be adagolni a hamar feleslegessé váló palackokat, majd „kinyomtatni” az egyedi pólóinkat.Bármilyen vadul is hangzanak a fentebbi ötletek, korántsem ezek a legelképesztőbb elgondolások a versenyben. Van például légtisztításos „mosógép”, konyhai „fénykés”, nyakban viselhető légtisztító ruhadarab, személyes robot italmixer, UV fénnyel tisztító törülközőtartó vagy olyan hűtő és sütő egyben, ami felismeri a tápanyagszükségletünket, és ahhoz ajánl ételeket. Ijesztő, de egyben csodálatos jövő. Csak győzzük kivárni.


Az Electrolux versenye minden évben tervezők százait inspirálja hihetetlen tárgyak, az életünket könnyebbé tévő eszközök készítésére. Bár a legtöbb ötlet koncepció szinten megragad, ettől nem lesz kevésbé lenyűgöző az a hatalmas korpusz, amit a világ 74 országának diákjai idén kitaláltak a fenntartható, egészséges otthon témakörében.

A több száz pályamunka közül a legjobb száz kerül a nagyközönség elé, akik aztán szavazataikkal bejuttathatják a kedvenc koncepcióikat a következő fordulóba. A 100 tervezett között két magyar versenyző munkájára is szavazhattunk május 16-ig, hogy hozzásegítsük őket a 5000 eurós fődíjhoz.

SPICE=

Koczka Kristóf ötlete az egészséges és tudatos étkezések világába próbál meg újat hozni. A SPICE= egy olyan komplex bioszféra, mely szinte magától neveli azokat a fűszer- és gyógynövényeket, amelyekre szerinte szükségünk van. A környezetet és a felhasználó szokásait elemezve állapítja meg, hogy milyen tápanyagokat kell fogyasztanunk az ideális állapot eléréséhez, majd ezt meg is teremti számunkra.

PETE

Kovács Apor a ruházkodásunkat reformálná meg műanyag palackok segítségével. Na, nem arról van szó, hogy szoknyát vagy sapkát vagdos nekünk a flakonokból, hanem létrehozott egy olyan háztartási eszközt, ami feldolgozza, és pólóvá alakítja a műanyagot. Mi tervezhetjük meg a ruhadarab színét és fazonját és nincs is más dolgunk, mint a PETE-be adagolni a hamar feleslegessé váló palackokat, majd „kinyomtatni” az egyedi pólóinkat.

Bármilyen vadul is hangzanak a fentebbi ötletek, korántsem ezek a legelképesztőbb elgondolások a versenyben. Van például légtisztításos „mosógép”, konyhai „fénykés”, nyakban viselhető légtisztító ruhadarab, személyes robot italmixer, UV fénnyel tisztító törülközőtartó vagy olyan hűtő és sütő egyben, ami felismeri a tápanyagszükségletünket, és ahhoz ajánl ételeket. Ijesztő, de egyben csodálatos jövő. Csak győzzük kivárni.

Címkék: