Az 5 szinten eltolt ház felújítása teljes kiköltözéssel járt

Minden tervezésben van egy sarokpont, amely meghatározza, hogy könnyű vagy nehéz lesz-e berendezni az adott lakást vagy házat. Mostani példánkban, ami a nehézséget jelentette, az lett az előnye is a tervezésnek. Mindjárt elmondjuk, miért is!


Minden tervezésben van egy sarokpont, amely meghatározza, hogy könnyű vagy nehéz lesz-e berendezni az adott lakást vagy házat. Mostani példánkban, ami a nehézséget jelentette, az lett az előnye is a tervezésnek. Mindjárt elmondjuk, miért is!

A 160 négyzetméteres házat egy, a közvetlen nyugdíj előtt álló házaspár szerette volna átalakítani oly módon, hogy az kényelmes legyen, és a ház fenntartása kevés költséggel járjon. A ház gépészetileg teljesen át lett alakítva, a régi radiátoros rendszer ki lett dobva, helyette modern, gazdaságos megoldások mellett döntöttek. Napelem adja az áramot a hőszivattyúhoz, ám megmaradt a gázkazán arra az esetre, ha nem jó hatásfokkal működik a hőszivattyú. Napkollektor is került a háztetőre, így a meleg víz energiaszükséglete is megoldódott.

Ám az átalakítások azt is jelentették, hogy mindent szét kellett szedni: a felületfűtések kialakításához vakolatig kellett bontani. Mint Joó Annamária a kivitelezésért és a lakberendezésért felelős tervező elmondta, szerencséjük volt. A család az 5 hónapos átalakítás idejére kipakolta az egész házat, és átköltöztek egy szomszédos lakásba. Ennek köszönhetően így az egész házban egyszerre, több helyszínen lehetett dolgozni.

Mi adta a munka különlegességét?

A ház széttagoltsága: 5 szinten keresztül mindkét irányba fél szinteket ugrott a ház, és ez az eltolás előnyt jelentett, mert ily módon párhuzamosan tudtak dolgozni az emberek az egyes szinteken. Ugyanakkor nehézséget is okozott, mert ez a fajta kötöttség nem engedett túl nagy mozgásteret a tervezésben.

A család külön kérése volt, hogy a régi bútorokat tervezzék bele a nappaliba, az étkezőbe, a hálószobába. „Rengeteg tárgyuk, festményük volt, az egész világot bejárták, és mindenhonnan emlékekkel tértek haza, amelyeket szerettek volna az új házukban is viszontlátni. Ezek elhelyezése elsődleges volt. Szép példája ennek a lépcsőfordulóban elhelyezett festmény, vagy a nappali kialakítása.„ – teszi hozzá a tervező.

Mivel az eredeti bútorok is fából készültek, így az anyaghasználatnál ez fontos szempont volt. Ez mutatkozik meg a lépcsőfordulóknál, a konyhabútornál vagy a vendégszoba beépített bútorainál, melyek egyedi igény szerint, rendelésre készültek.

„A burkolatnál minőségi anyagokat kerestünk, színekben főleg a barna és annak árnyalatai köszönnek vissza, a tapéta arany fénye elegánssá teszi az összhangot.” – folytatja Annamária. Ezek a színek mutatkoznak meg a fürdőszobában is, ahová egy pezsgőfürdős, nagyméretű, kimagasló minőségű sarokkád került, mellé egy épített zuhany és egy kétszemélyes mosdópult. A mosdók alá egyedileg tervezett bútort helyeztek el. A szauna helységben egy sótéglákkal kirakott infraszauna, egy épített zuhanyzó és egy pultra ültetett kerek mosdókagyló található, melyek komfortossá teszik a wellness kikapcsolódást.

Mint Annamária elmesélte, a gyors munkának és a szép kivitelezésnek a titka a jól szervezettségben, a párhuzamosan végezhető munkákban, és a szabad terekben keresendő.  

Címkék: