Egy lakberendező otthona

Amikor 11 évvel ezelőtt építkezni kezdtünk, még nem voltam okleveles lakberendező, de mindig kíváncsian kukucskáltam be a nyitva felejtett ajtókon - ablakokon, itthon és külföldön járva egyaránt, és lelkesen lapozgattam a lakberendezési és dizájn magazinokat.


Amikor 11 évvel ezelőtt építkezni kezdtünk, még nem voltam okleveles lakberendező, de mindig kíváncsian kukucskáltam be a nyitva felejtett ajtókon - ablakokon, itthon és külföldön járva egyaránt, és lelkesen lapozgattam a lakberendezési és dizájn magazinokat.


Amikor megszülettek a gyerekeim, tudtam, hogy mellettük olyan rugalmas időbeosztású, önmegvalósító munkát szeretnék végezni, ami változatos és nap mint nap kiélhetem a kreativitásomat is.


Lakásunk átalakításának gondolata évek óta foglalkoztatott….engem. A családom és a barátok szerint ugyan semmi szükség nem volt rá, a korábbi, letűnt modern-mediterrán hangulatot finoman elegáns színekre és letisztult formákra szerettem volna cserélni. Végül a férjemet sikerült meggyőzni: szabadkezet kaptam, és mások lakása, háza, étterme után végre örömmel kezdtem el tervezni a saját otthonunkat.


A cél fiatalos, modern, hangulatában mégis elegáns tér létrehozása volt, melyben a „kötelező” funkciók betöltése mellett mind a négyen otthon és kényelemben érezhetjük magunkat.


A lakás komplett felújítására, falak bontására, burkolatok és ajtók cseréjére, festésre, tapétázásra és az egyedi bútorok beszerelésének idejére el kellett költöznünk, alapos előkészítésre volt szükség. Végül négy hét alatt minden kivitelezési munka lezajlott, és mi egy egészen más világba költöztünk vissza.


Visszafogott színeket választottam, amik nagy felületen jelennek meg: magasfényű tört fehéret, bézseket, capuccinot, mellé pedig élénk, mozgalmas lilákat, melyeket Murányi Éva iparművész kerámiáinak itt ott feltűnő mélyzöld színe ellensúlyoz.


A nappali – konyha – étkező térben minden átalakult. Az egyik talán legfeltűnőbb színfolt egy egyedi gyártású fotel, mely a nászajándékba kapott sakktáblát rejtő asztalka kísérője. A kényelmes bézs kanapét hanyagul rádobált, különböző formájú és textúrájú, hol masni formájú, hol organza virággal díszített párnákkal dobtam fel. Ezek jó része a megmaradt függönyanyagokból, fotelkárpitból készültek.


A konyhabútor egyedi tervezésű és kivitelezésű, igyekeztünk minden négyzetcentimétert kihasználni, és amit lehetett, elrejteni, hiszen egy konyha mindig mozgalmas terület, még ha rendet is tart az ember. Az étkezővel határos pultba aszimmetrikusan elhelyezett, rejtett világítással hangulatosan megvilágított bútorfülkét tettünk, az alatta lévő szekrénysor pedig praktikusan mindkét oldalról nyitható.


Az étkező megvilágításáról gondoskodó lámpákat egy 2012-ben a milánói isaloni lakberendezési vásáron látott lámpasor ihlette. Mivel azonban abban az évben nem volt lámpakiállítás, az ihletadó lámpa dekoráció volt, és nem sikerült kideríteni a gyártót, némiképp áttervezve egy aranykezű lakatosmesterrel készíttettem el.


A földszinti fürdőszoba is új burkolatot kapott, a korábbi mosdószekrény azonban funkcióját tekintve tökéletesen megfelelt, így új köntösben, púderszínre fújva, swarovski kristály foganytúkkal felékszerezve túlélte az átalakítást.


Az emeleten némi falbontást követően három hálószoba került kialakításra.  Az egyik kedvenc színem a türkiz, de mivel évek óta hódít, csak a komód mögötti falat dekoráltam vele. A megmaradt tapétát azonban itt sem dobtuk ki, lámpákat készíttettem belőle.

 

A gyerekszobák vidám, színes hangulatának kialakításában lányaink a 6 éves Lili és 8 éves Dorka is közreműködtek. Az ajánlásaim alapján ugyan, de végül maguk választották ki a szobájuk falára kerülő, nekik tetsző tapétákat, amiknek meghatározó színei és mintája visszaköszön a lámpákon, az egyedi készítésű ágytakarókon, párnákon, függönyön.


Lassan minden szükséges tárgy megtalálta a helyét, már csak a legfontosabb hiányzott: személyessé és élettel telivé varázsolni a lakásunkat. Ez pedig – ahogy ügyfeleimnek is szoktam tanácsolni - utazásokról emlékbe hozott, ajándékba kapott tárgyaktól, családi fényképektől lesz köszönhető. Ez utóbbiakba paszpartuként ügyesen becsempésztem a megmaradt drága  tapéta csíkokat. 


Darida-Sárközi Anita

lakberendező – enteriőr tervező

Weboldal: www.dsa-studio.hu

Email cím: sarkozi.anita@dsa-studio.hu


Címkék: