Profilom 2017. június 25. Vasárnap - Vilmos

Ügyes megoldások a tér növelésére Müller Mónikától


Igazi kihívásnak ígérkezett az a Belváros szívében fekvő lakás, amely zegzugos elrendezésével tette próbára Müller Mónika tervező képzeletét. A kivitelezésben szabad kezet kapott, így szinte minden fal lebontásra került a zokniszerű lakásban.

Belsőépítészeti bravúrnak is tekinthetjük a lakásban végzett megoldásokat, főként, hogy kitétel volt két fürdőszoba és két hálószoba kialakítása. A folyosószerű elhelyezkedést tovább nehezítette, hogy a lakás közepébe egy világítóudvar ékelődött. A lakás a körfolyosóra és az utcafrontra nyílt, a kettő között nagy távolság és viszonylag sok félhomályos tér jellemezte a 80 négyzetmétert.

„Mindenekelőtt kijelöltem azokat a részeket, amelyek a legértéktelenebb területei a lakásnak, és azokat is, amik a legértékesebbek. Az értéktelenebbekbe terveztem a kiszolgálóhelységeket, tároló funkciókat és a fürdőszobákat. A napfényes területen a lakás szíve, a nappali és az étkező kapott helyet.” – meséli a tervező, majd hozzátette.

„Ami falat lehetett, mindent kivettünk, és néhány igen furfangos megoldással elértük, hogy optikailag megnöveljük a teret.” 

Ez az optikai tuning legszembetűnőbben a nappaliban érhető tetten, ahol a falra egy kézzel készült kézműves tapéta került. Különlegessége abban rejlik, hogy vakolathatású, fényes, sima, tükröződése szinte megduplázza a teret. De egyedi megoldásokat igényelt a két fürdőszoba kialakítása is. A furfang ebben az esetben az egybenyíló terekben rejlik. A két önállóan zárható helység között egy zuhanykabin található, amely bármelyik fürdőből megközelíthető. A lakás központi részében húzódó konyhában, a tároló részbe került a kazán, melyet egy mutatós bútor rejt el a kíváncsi szemek elől.  Ebbe a beugróba került a hűtő, a sütő, a mikro. Innen a tér kinyílik, és eljutunk a konyhába, amely egy reggeliző pulttal kapcsolódik a nappalihoz.

Mivel a megrendelő férfi tagja külföldi, ezért az ő kifejezett kérésére a szobát a mély, szürkés barna, mocsár színek jellemzik. Ezt a mély tónust a zöldes kiegészítők törik meg. Épp ez a zöld köszön vissza a hálószobákkal szemközti falon, ahol – nem is gondolnánk – bambuszlevelekkel díszített beépített szekrények húzódnak meg.

„A hálószoba lényege – meséli Mónika – hogy a lakás sötétebb részében helyezkedik el, így fontos volt, hogy tágasabb, szellősebb legyen a tér. Ennek érdekében két tolóajtóval láttuk el, amelyek nyitott állapotban optikailag megnövelik a teret.”

Érdemes néhány szót ejteni a bútorokról is, hiszen belépve a bejárati ajtón, egyből két, kellemes fotel fogadja a vendéget.

De a nappali kanapéi, foteljei is tökéletes egységet alkotnak. A konyhabútor, a beépített bútorok és az étkező asztal Müller Mónika tervezése, míg a fotelek és a kanapé saját forgalmazású márkák.

„Számomra kiemelt fontosságú, hogy minden harmonizáljon, ezért nagyon sok esetben a kiegészítőket az üzletünkből hozzuk el. Ezzel tudjuk garantálni azt a minőséget, amelyet megrendelőink elvárnak tőlünk.”

www.mullermonika.hu

Írta: Kovács Nóra
További cikkek a szerzőtől
 Facebook