Üveglapokból 3D szobrok

Egy új-zélandi szobrász gépek segítsége nélkül készít olyan különleges szobrokat, melyek kizárólag egymásra helyezett üveglapokból állnak.


Egy új-zélandi szobrász gépek segítsége nélkül készít olyan különleges szobrokat, melyek kizárólag egymásra helyezett üveglapokból állnak.

Ben Young minden egyes üveglapot egyesével vág körbe, csiszol, formál, majd a különálló darabokat összeilleszti. Két dimenzióban szobrászkodik, ám a végeredmény háromdimenziós. Ez a technika kivételes látásmódot feltételez, ugyanis a térbeli tárgyakat képes fejben szeletekre bontani és az egyes üveglapokat egységként kezelni. Minden egyes darabot saját kézzel, üvegvágó, csiszoló gépek használata nélkül készít, ráadásul az üveglapok sem egyformák – épp ezért nincs két egyforma alkotása.

Nemcsak azt kedvelem, ahogy a fokozatosan térbeli formát öltenek az üveglapok – írja honlapján Young – de az is lenyűgöz, ahogy a fény játszik a szobrokon, ahogy az üveg reagál a megvilágításra.”

Hullámok hátán

Young Új-Zélandon született, gyerekkora óta szörfözik és sokáig hajóépítőként is tevékenykedett. Az óceán és a víz szerelemese. Szobraiban azt a változatos dinamikát és erőt szeretné visszaadni, mellyel egy tökéletes hullám robog a part felé. „Hiába tervezem meg alaposan a szobrokat, olykor az üveg sajátosságából adódóan kénytelen vagyok menet közben alapjaiban átgondolni a végeredményt. Az üveglapokból nem lehet minden formát létrehozni, hiába dolgozom a legjobb alapanyagokkal.”

Általában szerényen nyilatkozik a művész, ám alkotásai – különösen megfelelő háttérvilágítással – egyszerűen lenyűgözőek.

Címkék: